Источно Сарајево: Промовисана књига "Театролошка биљежница"

17.12.2020. 21:00
0
ИЗВОР: СРНА

У оквиру пратећег програма 25. Међународног фестивала малих сцена и монодраме, вечерас је у Културном центру Источно Ново Сарајево промовисана књига под називом "Театролошка биљежница" чији је аутор Раде Симовић.

Симовић је Срни рекао да је монографија "Театролошка биљежница - студије и огледи", укоричена у четири поглавља, теоријски образложена, уводи методологију театролошке компаративистике у ред озбиљних истраживања и проучавања српског драмског стваралаштва у БиХ и Републици Српској.

- Ова књига је скуп свих мојих искустава као театролога у пракси, али и као професора Театрологије и руководиоца Катедре за свјетску књижевност и театрологију, која је прије десет година основана на Палама - рекао је Симовић, који је и консултант у Народном позоришту Републике Српске.

Један од рецензената књиге Синиша Јелушић навео је да књига задовољава све услове да буде уврштена у обавезне уџбенике за предмет националне драме, театрологије и драматологије.

Симовић је напоменуо да је књига вечерас премијерно представљена, те да нема у плану да организује неке промоције, али је у плану да књига буде преведена на енглески језик, јер постоји интересовање.

Раде Симовић рођен је у насељу Јабука у општини Фоча 25. маја 1957. године.

Филозофски факултет, група Општа књижевност и тетраологија, завршио је 1979. године у Сарајеву. Магистарски рад под називом "Преобликовање античких тема у драмама Јована Христића" одбранио је 2004. године на Филозофском факултету у Бањалуци, а докторску дисертацију под називом "Драмско стваралаштво у БиХ посљедње деценије 20. вијека – питање културног и националног идентитета" на Филолошком факултету у Бањалуци 2010. године.

Један је од оснивача и први директор Радија Српске Републике БиХ на Палама, потом помоћник министра за културу у Министарству образовања, науке, културе, вјера и спорта и директор "Срна–феста", те Народног позоришта Републике Српске.

У оквиру Међународног фестивала малих сцена и монодраме вечерас је на програму монодрама "Има нека тајна веза", у којој игра Милан Димић, а у 20.00 часова публици ће се представити Народно позориште из Тузле представом "Путовање" у режији Мидхата Кушљугића, који и игра у њој, као и Ремира Османовић и Миленко Иликтаревић.

Посљедњег дана фестивала, сутра од 18.00 часова на програму је монодрама "Зашто баш он", у режији Јелице Ковачевић, која је и извести.

Организатор су обавијестили публику да је из оправданих разлога отказана представа Народног позоришта Републике Српске "Изгубљени у Бруклину", која је била на програму сутра од 20.00 часова.

Умјесто те представе, посјетиоци ће моћи да погледају представу "Све о женама" у извођењу Позоришта Приједор.

Након тога је предвиђена додјела награда и свечано затварање Међународног фестивала малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    11h 47m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 43m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    10h 47m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    7h 40m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    9h 37m
    0