Istočno Sarajevo: Promovisana knjiga "Teatrološka bilježnica"

17.12.2020. 21:00
0
IZVOR: SRNA

U okviru pratećeg programa 25. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame, večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo promovisana knjiga pod nazivom "Teatrološka bilježnica" čiji je autor Rade Simović.

Simović je Srni rekao da je monografija "Teatrološka bilježnica - studije i ogledi", ukoričena u četiri poglavlja, teorijski obrazložena, uvodi metodologiju teatrološke komparativistike u red ozbiljnih istraživanja i proučavanja srpskog dramskog stvaralaštva u BiH i Republici Srpskoj.

- Ova knjiga je skup svih mojih iskustava kao teatrologa u praksi, ali i kao profesora Teatrologije i rukovodioca Katedre za svjetsku književnost i teatrologiju, koja je prije deset godina osnovana na Palama - rekao je Simović, koji je i konsultant u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Jedan od recenzenata knjige Siniša Jelušić naveo je da knjiga zadovoljava sve uslove da bude uvrštena u obavezne udžbenike za predmet nacionalne drame, teatrologije i dramatologije.

Simović je napomenuo da je knjiga večeras premijerno predstavljena, te da nema u planu da organizuje neke promocije, ali je u planu da knjiga bude prevedena na engleski jezik, jer postoji interesovanje.

Rade Simović rođen je u naselju Jabuka u opštini Foča 25. maja 1957. godine.

Filozofski fakultet, grupa Opšta književnost i tetraologija, završio je 1979. godine u Sarajevu. Magistarski rad pod nazivom "Preoblikovanje antičkih tema u dramama Jovana Hristića" odbranio je 2004. godine na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, a doktorsku disertaciju pod nazivom "Dramsko stvaralaštvo u BiH posljednje decenije 20. vijeka – pitanje kulturnog i nacionalnog identiteta" na Filološkom fakultetu u Banjaluci 2010. godine.

Jedan je od osnivača i prvi direktor Radija Srpske Republike BiH na Palama, potom pomoćnik ministra za kulturu u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture, vjera i sporta i direktor "Srna–festa", te Narodnog pozorišta Republike Srpske.

U okviru Međunarodnog festivala malih scena i monodrame večeras je na programu monodrama "Ima neka tajna veza", u kojoj igra Milan Dimić, a u 20.00 časova publici će se predstaviti Narodno pozorište iz Tuzle predstavom "Putovanje" u režiji Midhata Kušljugića, koji i igra u njoj, kao i Remira Osmanović i Milenko Iliktarević.

Posljednjeg dana festivala, sutra od 18.00 časova na programu je monodrama "Zašto baš on", u režiji Jelice Kovačević, koja je i izvesti.

Organizator su obavijestili publiku da je iz opravdanih razloga otkazana predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske "Izgubljeni u Bruklinu", koja je bila na programu sutra od 20.00 časova.

Umjesto te predstave, posjetioci će moći da pogledaju predstavu "Sve o ženama" u izvođenju Pozorišta Prijedor.

Nakon toga je predviđena dodjela nagrada i svečano zatvaranje Međunarodnog festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo
Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
„Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji „Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    8h 16m
    0
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    8h 33m
    2
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    23h 10m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    9h 9m
    3
  • Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
    7h 38m
    0