Истрага о погибији падобранаца деценију без епилога

20.05.2022. 09:22
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Истрага о смрти петорице падобранаца, који су прије десет година настрадали у авионској несрећи у Бањалуци, још није завршена, а судећи према постојећим информацијама на епилог случаја још ће се чекати.

Данас се навршава пуних десет година од незапамћене трагедије, која је 20. маја 2012. године потресла Бањалуку, али и цијели регион. Иако је стручна комисија само неколико дана након несреће у којој су животе изгубили пилот Ален Црналић (24), дугогодишњи инструктор падобранства Немања Гороња (32), инструктор Стефан Карановић (24) и падобранци којима је то требало да буде први прави скок Никола Стевић и Срђан Косић, побројала све пропусте који су довели до пада летјелице “цесна 182П”, правосудне институције у БиХ читаву деценију воде званичну истрагу.

Авион Падобранског клуба Бањалука стар око 40 година срушио се недуго послије полијетања и то на дијелу ауто-мото стазе у Залужанима.

Предсједник истражне комисије и главни истражилац кобне несреће Омер Кулић сматра да је брука и срамота Тужилаштва БиХ што истрагу не приводе крају.

- Стичем утисак да се након десет година само ја интересујем за предмет и нико више, што је трагично. Предлагао сам родитељима страдалих младића да поднесу тужбу, али то нико није урадио. Све се годинама вуче по ладицама Тужилаштва, а како је кренуло не бих се изненадио да дође до застаријевања случаја - прича Кулић за “Глас Српске”.

Наводи да је предмет након што је завршио у Тужилаштву БиХ додијељен тужиоцу Мирославу Марковићу.

- Он није урадио апсолутно ништа. Предмет је у ладици стајао око седам година, све док Марковић није отишао у пензију. Случај је сада додијељен другом тужиоцу, али шта је урађено не знам, јер када сам посљедњи пут контактирао са Тужилаштвом БиХ добио сам кратак одговор да је предмет у току - нагласио је Кулић.

Сличан одговор Тужилаштво БиХ доставило је и редакцији “Гласа Српске”, наглашавајући да је поступајући тужилац који је задужен за предмет подузео низ истражних радњи предвиђених Законом о кривичном поступку БиХ с циљем спровођења даљих активности.

- Такође вршилац дужности главног тужиоца дао је инструкције да што прије буде пронађено рјешење за плаћање стручног вјештачења у овом предмету, да би се могле наставити активности у правцу доношења тужилачке одлуке, с обзиром на велики проток времена од наведеног догађаја - стоји у одговору Тужилаштва БиХ.

Подсјећамо, истрага је прво била у надлежности бањалучког тужилаштва, а мјесецима након авионске несреће документација је прослијеђена Тужилаштву БиХ, како је и прописано законом. Из те институције годинама су тапкање у мјесту правдали проблемом плаћања стручног вјештачења које је обавио Факултет за саобраћај и комуникације у Сарајеву, јер је тој институцији требало исплатити 38.000 КМ. Бањалучко тужилаштво је за ово вјештачење још раније уплатило 18.000 КМ.

Меморијални куп

У част младићима који су изгубили живот биће одржан Десети меморијални куп “Пет звијезда” на спортском аеродрому у Залужанима код Бањалуке.

- На купу, који ће бити одржан 28. и 29. маја учествоваће десетак екипа из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније и БиХ. Надамо се да ће нас вријеме послужити и да ће све проћи како треба. Такође, данас у 16 часова окупићемо се на мјесту несреће да бисмо упалили свијеће страдалим - рекао је директор Меморијалног купа “Златан Црналић”, чији је син Ален погинуо кобног дана.

Аутор: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 58m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    23h 22m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    10h 28m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    18h 51m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    10h 9m
    0