Истраживање: Гдје је најскупљи, а гдје најјефтинији живот

20.09.2021. 22:36
0
ИЗВОР: Index

 

Њемачка Канцеларија за статистику (Destatiс) објавила је истраживање у којем упоређује цијене у 36 европских држава. Узете су цијене из јула ове године, које показују да је у Европи најскупљи живот у Швајцарској, док је најјефтинији у Турској.

- Било ради посла, студија или одмора, међународно поређење нивоа цијена за приватну потрошњу помаже при планирању вашег прорачуна за боравак у иностранству - наводе из њемачке Канцеларије за статистику.

Швајцарска најскупља за живот у Европи, Турска најјефтинија

- Трошкови живота били су најскупљи у Швајцарској у јулу 2021. године. Тамо је ниво цијена био више од половине (+51 одсто) виши него у Њемачкој. Насупрот томе, трошкови живота у Турској били су готово двије трећине (-64 одсто) нижи него у Њемачкој, стога су били најнижи од свих земаља које су поређене - истичу у саопштењу за медије.

Када је ријеч о Хрватској, у њој је живот 36 одсто јефтинији него у Њемачкој.

Осим у Швајцарској, трошкови живота такође су били већи у већини њемачких сусједних земаља него у Њемачкој. У Данској су потрошачи морали платити 28 одсто више за куповину репрезентативне корпе. У Луксембургу је ниво цијена био виши за 25 одсто. У Низоземској је разлика у цијени према Њемачкој била +7 одсто, у Белгији и Аустрији по +5 одсто, а у Француској +4 одсто.

Поређење с другим европским земљама показује неке огромне разлике у трошковима живота: они су били 40 одсто већи на Исланду и 30 одсто већи у Норвешкој него у Њемачкој.

Насупрот томе, живот је у Пољској 46 одсто јефтинији од оног њемачког, а у Чешкој 28 одсто.

У Хрватској је хљеб само један одсто јефтинији него у Њемачкој

Уопштено су цијене мање у источној него у западној Европи. У Бугарској, Румунији и Босни и Херцеговини трошкови живота су око 50 одсто нижи у односу на Њемачку. Литванија и Хрватска су по 36 одсто испод њемачког нивоа цијена, Шпанија 13 и Италија 9 одсто.

У Хрватској су цијене хране и пића осам одсто ниже него у Њемачкој, док је цијена хљеба само један одсто мања. Месо је 15 одсто јефтиније него у Њемачкој, риба 29 одсто, а млијечни производи и јаја пет одсто. Воће и поврће је 16 одсто јефтиније, но зато су алкохолна пића 17 одсто скупља него у Њемачкој.

Цигарете су 37 одсто јефтиније, обућа и одјећа 16 одсто, а ресторани и хотели су јефтинији у просјеку 19 одсто.

За куповну моћ нису важне само цијене, већ и висина плате

Подаци се темеље на резултатима Европског програма компарације о паритетима куповне моћи Статистичке канцеларије Европске уније и прорачунима њемачког Федералног завода за статистику. У обзир је узет ниво цијена за 15 категорија, укључујући храну и пиће, енергију, ресторане и хотеле.

Паритети куповне моћи утврђују се на темељу националних истраживања цијена и представљају куповну моћ националних валута у различитим земљама. У свом најједноставнијем облику паритети куповне моћи су омјери цијена за исти производ у двије земље у одговарајућим националним валутама. Паритети куповне моћи показују колико валутних јединица одређена количина робе и услуга кошта у различитим земљама.

Но, да би подаци о цијенама били стављени у прави контекст, треба навести и која је просјечна плата у Њемачкој односно у Хрватској. Просјечна мјесечна нето плата у Хрватској је нешто већа од 7.000 куна, дакле мање од хиљаду евра, док је у Њемачкој просјечна мјесечна плата око 2.500 евра.

Дакле, Хрвати заправо имању много мању куповну моћ од Нијемаца, јер иако имају већином ниже цијене истих производа у трговинама, имају и мање новаца за куповину тих производа.

 

Коментари 0
Повезане вијести
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Током пет година цијена јунетине скочила за 7 КМ, а кафе за 5 КМ Током пет година цијена јунетине скочила за 7 КМ, а кафе за 5 КМ
Потрошачка корпа у Српској тежа од 2.500 КМ Потрошачка корпа у Српској тежа од 2.500 КМ
Најчитаније
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    21h 31m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    11h 57m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    15h 45m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    20h 49m
    1
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    15h 29m
    0