Istraživanje: Gdje je najskuplji, a gdje najjeftiniji život

20.09.2021. 22:36
0
IZVOR: Index

 

Njemačka Kancelarija za statistiku (Destatis) objavila je istraživanje u kojem upoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine, koje pokazuju da je u Evropi najskuplji život u Švajcarskoj, dok je najjeftiniji u Turskoj.

- Bilo radi posla, studija ili odmora, međunarodno poređenje nivoa cijena za privatnu potrošnju pomaže pri planiranju vašeg proračuna za boravak u inostranstvu - navode iz njemačke Kancelarije za statistiku.

Švajcarska najskuplja za život u Evropi, Turska najjeftinija

- Troškovi života bili su najskuplji u Švajcarskoj u julu 2021. godine. Tamo je nivo cijena bio više od polovine (+51 odsto) viši nego u Njemačkoj. Nasuprot tome, troškovi života u Turskoj bili su gotovo dvije trećine (-64 odsto) niži nego u Njemačkoj, stoga su bili najniži od svih zemalja koje su poređene - ističu u saopštenju za medije.

Kada je riječ o Hrvatskoj, u njoj je život 36 odsto jeftiniji nego u Njemačkoj.

Osim u Švajcarskoj, troškovi života takođe su bili veći u većini njemačkih susjednih zemalja nego u Njemačkoj. U Danskoj su potrošači morali platiti 28 odsto više za kupovinu reprezentativne korpe. U Luksemburgu je nivo cijena bio viši za 25 odsto. U Nizozemskoj je razlika u cijeni prema Njemačkoj bila +7 odsto, u Belgiji i Austriji po +5 odsto, a u Francuskoj +4 odsto.

Poređenje s drugim evropskim zemljama pokazuje neke ogromne razlike u troškovima života: oni su bili 40 odsto veći na Islandu i 30 odsto veći u Norveškoj nego u Njemačkoj.

Nasuprot tome, život je u Poljskoj 46 odsto jeftiniji od onog njemačkog, a u Češkoj 28 odsto.

U Hrvatskoj je hljeb samo jedan odsto jeftiniji nego u Njemačkoj

Uopšteno su cijene manje u istočnoj nego u zapadnoj Evropi. U Bugarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini troškovi života su oko 50 odsto niži u odnosu na Njemačku. Litvanija i Hrvatska su po 36 odsto ispod njemačkog nivoa cijena, Španija 13 i Italija 9 odsto.

U Hrvatskoj su cijene hrane i pića osam odsto niže nego u Njemačkoj, dok je cijena hljeba samo jedan odsto manja. Meso je 15 odsto jeftinije nego u Njemačkoj, riba 29 odsto, a mliječni proizvodi i jaja pet odsto. Voće i povrće je 16 odsto jeftinije, no zato su alkoholna pića 17 odsto skuplja nego u Njemačkoj.

Cigarete su 37 odsto jeftinije, obuća i odjeća 16 odsto, a restorani i hoteli su jeftiniji u prosjeku 19 odsto.

Za kupovnu moć nisu važne samo cijene, već i visina plate

Podaci se temelje na rezultatima Evropskog programa komparacije o paritetima kupovne moći Statističke kancelarije Evropske unije i proračunima njemačkog Federalnog zavoda za statistiku. U obzir je uzet nivo cijena za 15 kategorija, uključujući hranu i piće, energiju, restorane i hotele.

Pariteti kupovne moći utvrđuju se na temelju nacionalnih istraživanja cijena i predstavljaju kupovnu moć nacionalnih valuta u različitim zemljama. U svom najjednostavnijem obliku pariteti kupovne moći su omjeri cijena za isti proizvod u dvije zemlje u odgovarajućim nacionalnim valutama. Pariteti kupovne moći pokazuju koliko valutnih jedinica određena količina robe i usluga košta u različitim zemljama.

No, da bi podaci o cijenama bili stavljeni u pravi kontekst, treba navesti i koja je prosječna plata u Njemačkoj odnosno u Hrvatskoj. Prosječna mjesečna neto plata u Hrvatskoj je nešto veća od 7.000 kuna, dakle manje od hiljadu evra, dok je u Njemačkoj prosječna mjesečna plata oko 2.500 evra.

Dakle, Hrvati zapravo imanju mnogo manju kupovnu moć od Nijemaca, jer iako imaju većinom niže cijene istih proizvoda u trgovinama, imaju i manje novaca za kupovinu tih proizvoda.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Montažne kuće idu kao alva Montažne kuće idu kao alva
Hrana jede kućne budžete Hrana jede kućne budžete
Predsjedništvo BiH kupilo tri nova automobila, ukupna vrijednost 488.536 KM Predsjedništvo BiH kupilo tri nova automobila, ukupna vrijednost 488.536 KM
Najčitanije
 • Havana - torta nad tortama
  21h 17m
  1
 • Gorio automobil u Istočnoj Ilidži
  21h 52m
  0
 • Firma „Euro-ekspres“ zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
  15h 44m
  0
 • Premijera dokumentarne drame „Ko kamen“ u Narodnom pozorištu: Velenka Brstinova i kćer joj Dragana
  18h 4m
  0
 • Opljačkana Svetlana Cenić, analitičarka ima poruku za kradljivca
  10h 54m
  6