Из Сирије и Ирака 60 повратника, против неких отворени предмети

30.04.2022. 13:46
0
ИЗВОР: srna.rs

Одјељење за тероризам ради на одређеном броју предмета који се односе на осумњичена лица која су боравила на страним ратиштима Сирије и Ирака, а која се налазе изван БиХ, речено је Срни из Тужилаштва БиХ.

С обзиром на то да је ријеч о оперативним подацима, као и због тајности истрага, у Тужилаштву кажу да не могу говорити о идентитету и броју тих лица.

Према сазнањима Министарства безбједности у Савјету министара, у БиХ се до сада вратило око 60 пунољетних лица и око 20 дјеце из зоне сукоба у Сирији и Ираку.

- Безбједносне агенције, како се претпоставља, у континуитету спроводе надзор над свим лицима за која се сматра да требају бити под присмотром - речено је Срни у Министарству безбједносту у Савјету министара.

У Министарству кажу да се БиХ успјешно суочила са изазовом првог организованог повратка држављана БиХ из Сирије и Ирака у децембру 2019. године, када су се према процјенама стекли услови за повратак прве групе.

- С тим у вези се наметнула потреба хитне реакције и обезбјеђења неопходних услова за њихов прихват. Предсједништво БиХ је 29. новембра 2019. усвојило закључак о потреби координисаног дјеловања свих надлежних структура на осигурању безбједног и хуманог повратка и ресоцијализације прве групе жена и дјеце из Сирије - наводе у Министарству.

Ријеч је о 25 лица, међу којима седам мушкараца, од којих су петорица спроведена у Тужилаштво БиХ, а двојица у просторије Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ, шест жена и 11 дјеце, те једно дијете без пратње.

Повратак је, како је наведено, успјешно реализован на контролисан начин, а у складу с позитивним законодавством БиХ и међународно преузетим обавезама у области борбе против тероризма, те обавезама преузетим у оквиру чланства БиХ у антитерористичкој и коалицији против терористичке "Исламске државе".

- У благовременом отклањању потенцијалног безбједносног ризика који долази од повратника са сиријског ратишта, одговарајући програми рехабилитације, ресоцијализације и реинтеграције имају важну улогу, као и казнени поступци против бивших припадника терористичких организација, који се свакако спроводе - истичу у Министарству.

Према дјеци и женама спроводе се мјере психо-социјалне помоћи и подршке с циљем њихове реинтеграције и рехабилитације.

У Министарству безбједности истичу да су испуњени сви неопходни услови у виду креирања законодавног и институционалног оквира, за именовање Координационог тима за развијање система и процедура повратка и прихвата држављана БиХ из зоне сукоба Сирије и Ирака.

Одлуком о именовању, како је наведено, предвиђено је да Координациони тим припреми процес репатријације, реинтеграције, рехабилитације и ресоцијализације држављана БиХ из зоне сукоба Сирије и Ирака.

Сам процес подразумијева план репатријације који детаљно уређује процедуре за безбједан, хуман и контролисан повратак држављана БиХ, безбједносне провјере, утврђивање идентитета и држављанства лица која су предмет репатријације, те пружање дипломатско-конзуларне, правне и хуманитарне помоћи држављанима БиХ.

Процес подразумијева и програм реинтеграције, рехабилитације и ресоцијализације за све категорије држављана БиХ који садржи краткорочне, средњорочне и дугорочне мјере безбједности, здравствене и социјалне заштите, обезбјеђивање приступа образовању, економску подршку и запошљавање, правну помоћ у локалној заједници и друге потребне мјере. 

Коментари 0
Повезане вијести
Први пут употребљене суперсоничне ракете "фатах“ Први пут употребљене суперсоничне ракете "фатах“
Иран испалио више од 400 балистичких ракета на Израел Иран испалио више од 400 балистичких ракета на Израел
Војници разоружани, па изрешетани у Чемерну Војници разоружани, па изрешетани у Чемерну
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    21h 11m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    21h 13m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    17h 25m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    20h 16m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    20h 10m
    0