Изабрана нова Влада Србије на челу са Вучевићем

02.05.2024. 18:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Нова Влада Србије, на челу са премијером Милошем Вучевићем, изабрана је у Скупштини Србије.

Влада је изабрана јавним изјашњавањем посланика у парламенту.

Од 213 присутних посланика, за је гласало 152, против 61, уздржаних није било, а одсутно је било 37 посланика.

Вучевићев кабинет има 31 члана, међу којима 10 жена, има осам нових личности, док су четири министра нестраначке личности.

Влада осим премијера има једног првог потпредсједника, три потпредсједника, од којих Александар Вулин нема ресора, има 25 министара са ресорима, пет министара без портфеља.

Вучевић је у свом експозеу раније истакао да види и разумије Косово и Метохију као неотуђиви дио Србије, да Влада Србије никада неће одустати од Косова и Метохије, а као највећи изазов означио је одбрану суверенитета, да пуноправно чланство у ЕУ остаје стратешки приоритет Србије.

Он је нагласио да ће Србија помагати Републику Српску, штитити и вољети као нико други и као никога другог, свидјело се то некоме у међународној заједници или не.

Вучевић је навео да ће нова влада чувати добре односе са сусједима, водити политику мира, да поштује интегритет БиХ као државе три конститутивна народа, међу којима је српски, те нагласио да дубоко вјерује да је историјски договор Срба и Бошњака могућ и да Бошњацима жели све најбоље.

Вучевић је истакао да ће ово бити Влада континуитета, да чланови Владе морају да буду тим, да ће морати увијек да буду спремни да чувају националне и виталне интересе Србије, а да је његов први и једини захтјев беспоговорна оданост отаџбини.

Један од главних задатака нове Владе биће подизање и очување животног стандарда грађана кроз економско јачање и напредовање, као и смањење стопе незапослености и повећање плата и пензија.

Међу циљеве нове Владе он је навео је јачање одбрамбене индустрије и унапређење развоја војске, као и да ће бити предложено служење војног рока од четири мјесеца.

Вучевић је истакао да ће Влада наставити да води спољну политику која ће бити заснована на политичкој независности и војној неутралности, а пуноправно чланство у ЕУ остаје стратешки циљ.

Он је посебно истакао значај стратешког партнерства Србије са Кином, да се Србија не може и неће одрећи пријатељства са Русијом, чији народ Србија сматра братским и додао да је исти случај и са Украјином и украјинским народом.

Вучевић је нагласио да су САД свјетска сила и да је у интересу Србије да са њима гради што је могуће бољи однос.

- Мир за нас нема цену, увек ћемо давати подршку његовом достизању - рекао је Вучевић.

Он је рекао да ће нова влада наставити да јача систем заштите културног насљеђа, наставиће са улагањима у спорт, са изградњом инфраструктуре, те најавио и бројне мјере у области пољопривреде.

Премијер Милош Вучевић је и предсједник Српске напредне странке.

Први потпредсједник Владе и министар финансија је Синиша Мали, потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар одбране је Братислав Гашић, а министар спољних послова Марко Ђурић.

Потпредсједник Владе и министар заштите животне средине и водопривреде је Ирена Вујовић, потпредсједник Владе без ресора је Александар Вулин.

Горан Весић је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Дубравка Ђедовић Хандановић министар рударства и енергетике, Томислав Момировић – министар унутрашње и спољне трговине.

Маја Поповић је министар правде, Јелена Жарић Ковачевић министар државне управе и локалне самоуправе, Томислав Жигманов министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Тања Мишчевић је министар за европске интеграције, Славица Ђукић Дејановић министар просвјете, Адријана Месаровић министар привреде, Александар Мартиновић министар пољопривреде, Златибор Лончар министар здравља.

Немања Старовић је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Милица Ђурђевић Стаменковски министарка за бригу о породици и демографију, Зоран Гајић министар спорта, Никола Селаковић министар културе, Милан Кркобабић министар за бригу о селу.

Јелена Беговић је министарка науке, технолошког развоја и иновација, Хусеин Мемић министар туризма и омладине, Дејан Ристић министар информисања и телекомуникација, а Дарко Глишић министар за јавна улагања.

Новица Тончев, Ђорђе Милићевић, Усаме Зукорлић, Ненад Поповић и Татјана Мацура су министри без портфеља.

Коментари 0
Повезане вијести
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле Вучић: Супротставићемо се светским лобистима снажније него што мисле
Вучић због Сребренице у УН шаље изасланка са писмом, ево шта ће тражити Вучић због Сребренице у УН шаље изасланка са писмом, ево шта ће тражити
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 6m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 39m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 13m
    3
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 11m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    21h 19m
    0