Изабрани најбољи у фудбалу Републике Српске

23.06.2021. 19:09
0
ИЗВОР: sportdc.net

Република Српска је добила лауреате десете јубиларне светковине “Дан фудбала Републике Српске”, а њихова имена су објелодањена на јучерашњој конференцији за новинаре у просторијама ФСРС у Бањалуци. Тако су златним словима исписана имена добитника признања и награда за 2020. годину.

Имена добитника објелоданио је Драгиша Ћорсовић, председник стручног жирија. За најбољег фудбалера проглашен је Јово Лукић (Крупа, Борац), најбољи тренер је Зоран Ћургуз (Жељезничар Спорт тим), најбољи фудбалски радник је Слободан Ђорђић (Бијељина), најбољи судија Радислав Качавенда (Градишка) и најперспективнији фудбалер је Данило Шиповац (Леотар).

Награда за животно дело „Доктор Милан Јелић“ припала је Богдану Чеки из Источног Сарајева, а Златна повеља „Миљан Миљанић“ новинару и писцу Томи Марићу, идејном творцу акције „Дан фудбала Републике Српске“. И за 2020. годину је додељена посебна награда амбасадор фудбала која ће убудуће да носи име по Михаилу Андрејевићу Андрејки, а њен добитник је Дејан Станковић, тренер Црвене звезде, шампиона Србије.

-Најважније је да смо наставили традицију и на овај начин, услед свих компликација због пандемије корона вируса, прогласили имена награђених појединаца. То је велика победа фудбала. Стручни жири је имао тежак, али уједно и привилегован задатак да у години када су сва првенства прекинута изабере најбоље – истакао је Драгиша Ћорсовић.

Поред њега у стручном жирији су још били потпредседници ФСРС Душан Марковић (Бијељина) и Бојан Кушљић (Брод), генерални секретар Огњен Ваљић (Бањалука) и новинар Спортског журнала Славко Басара.

-Дуго смо тражили термин и коначно смо дошли до њега. Након што смо озваничили имена награђених пред нама је још завршна свечаност на којој ћемо лауреатима доделити признања и награде, а то ће бити дан после реванш утакмице Борац – Клуж која се игра 14. јула на Градском стадиону у Бањалуци. Дакле, званична свечаност је 15. јула – истакао је Бојан Кушљић.

Славко Басара се осврнуо на досадашњоих девет издања “Дана фудбала Републике Српске” истакавши да је ова светковина прерасла регионалне оквире.

-Постали смо препознатљива и манифестација о којој многи говоре с дужним поштовањем. Ово је једина акција у којој награде носе имена по људима који су оставили дубок траг не само у српском и југословенском, већ и европском и светском фудбалу. Тако смо, наградама, вечну успомену оставили на Миљана Миљанића, Илију Пантелића, доктора Милана Јелића, Велимира Сомболца, Илију Миљуша, Срђана Качара и Ратка Крагуља. Најважније је да смо једну велику и поносну традицију наставили у години која није била нимало лака ни за кога на свету, а испаштао је и фудбал – рекао је Славко Басара.

И тако…

Исписана је нова страница историје фудбала Републике Српске, десетог издања манифестације за коју се чуло од Јапана, преко Катара, до Мексика, о којој је писао и чувени “Њујорк тајмс”.

Коментари 0
Повезане вијести
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Дерби Прве лиге игра се у Источној Илиџи: "Мотористи" руше лидера Дерби Прве лиге игра се у Источној Илиџи: "Мотористи" руше лидера
Ближи се камп Црвене звезде у Источној Илиџи, пријаве још увијек отворене Ближи се камп Црвене звезде у Источној Илиџи, пријаве још увијек отворене
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    20h 23m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 19m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    19h 23m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    16h 16m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    18h 13m
    0