Izabrani najbolji u fudbalu Republike Srpske

23.06.2021. 19:09
0
IZVOR: sportdc.net

Republika Srpska je dobila laureate desete jubilarne svetkovine “Dan fudbala Republike Srpske”, a njihova imena su objelodanjena na jučerašnjoj konferenciji za novinare u prostorijama FSRS u Banjaluci. Tako su zlatnim slovima ispisana imena dobitnika priznanja i nagrada za 2020. godinu.

Imena dobitnika objelodanio je Dragiša Ćorsović, predsednik stručnog žirija. Za najboljeg fudbalera proglašen je Jovo Lukić (Krupa, Borac), najbolji trener je Zoran Ćurguz (Željezničar Sport tim), najbolji fudbalski radnik je Slobodan Đorđić (Bijeljina), najbolji sudija Radislav Kačavenda (Gradiška) i najperspektivniji fudbaler je Danilo Šipovac (Leotar).

Nagrada za životno delo „Doktor Milan Jelić“ pripala je Bogdanu Čeki iz Istočnog Sarajeva, a Zlatna povelja „Miljan Miljanić“ novinaru i piscu Tomi Mariću, idejnom tvorcu akcije „Dan fudbala Republike Srpske“. I za 2020. godinu je dodeljena posebna nagrada ambasador fudbala koja će ubuduće da nosi ime po Mihailu Andrejeviću Andrejki, a njen dobitnik je Dejan Stanković, trener Crvene zvezde, šampiona Srbije.

-Najvažnije je da smo nastavili tradiciju i na ovaj način, usled svih komplikacija zbog pandemije korona virusa, proglasili imena nagrađenih pojedinaca. To je velika pobeda fudbala. Stručni žiri je imao težak, ali ujedno i privilegovan zadatak da u godini kada su sva prvenstva prekinuta izabere najbolje – istakao je Dragiša Ćorsović.

Pored njega u stručnom žiriji su još bili potpredsednici FSRS Dušan Marković (Bijeljina) i Bojan Kušljić (Brod), generalni sekretar Ognjen Valjić (Banjaluka) i novinar Sportskog žurnala Slavko Basara.

-Dugo smo tražili termin i konačno smo došli do njega. Nakon što smo ozvaničili imena nagrađenih pred nama je još završna svečanost na kojoj ćemo laureatima dodeliti priznanja i nagrade, a to će biti dan posle revanš utakmice Borac – Kluž koja se igra 14. jula na Gradskom stadionu u Banjaluci. Dakle, zvanična svečanost je 15. jula – istakao je Bojan Kušljić.

Slavko Basara se osvrnuo na dosadašnjoih devet izdanja “Dana fudbala Republike Srpske” istakavši da je ova svetkovina prerasla regionalne okvire.

-Postali smo prepoznatljiva i manifestacija o kojoj mnogi govore s dužnim poštovanjem. Ovo je jedina akcija u kojoj nagrade nose imena po ljudima koji su ostavili dubok trag ne samo u srpskom i jugoslovenskom, već i evropskom i svetskom fudbalu. Tako smo, nagradama, večnu uspomenu ostavili na Miljana Miljanića, Iliju Pantelića, doktora Milana Jelića, Velimira Sombolca, Iliju Miljuša, Srđana Kačara i Ratka Kragulja. Najvažnije je da smo jednu veliku i ponosnu tradiciju nastavili u godini koja nije bila nimalo laka ni za koga na svetu, a ispaštao je i fudbal – rekao je Slavko Basara.

I tako…

Ispisana je nova stranica istorije fudbala Republike Srpske, desetog izdanja manifestacije za koju se čulo od Japana, preko Katara, do Meksika, o kojoj je pisao i čuveni “Njujork tajms”.

Komentari 0
Povezane vijesti
FIFA uvodi treći prelazni rok FIFA uvodi treći prelazni rok
Preminuo legendarni fudbaler "Partizana" Marko Valok Preminuo legendarni fudbaler "Partizana" Marko Valok
Pjanić se izvinio Rusima - nije htio meč protiv njih, a sad zbog miliona došao u CSKA Pjanić se izvinio Rusima - nije htio meč protiv njih, a sad zbog miliona došao u CSKA
Najčitanije
  • Spašen dječak kojem su roditelji poginuli na licu mjesta
    19h 25m
    0
  • U Istočnom Sarajevu sve spremeno za glasanje u nedjelju
    19h 18m
    5
  • Božović: Nastavljamo dalje, u novom ritmu, da završimo što smo počeli
    18h 36m
    1
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    1h 33m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    5h 41m
    1