Упитан пројекат проширења дионице пута Сарајево-Фоча - Источна Илиџа се противи наметању рјешења противном интересу становника општине

30.03.2022. 10:57
1
ИЗВОР: Катера

Скупштина општине Источна Илиџа је на данашњој редовној сједници донијела закључак, везано за изградњу брзе цесте кроз Источну Илиџу, којим се истиче да се чврсто остаје при ставовима и закључцима усвојеним 30. 12. 2021. године и сматра да би било које друго рјешење било нарушавање аутономије локалне заједнице загарантовано повељом Европске Уније.

Подсјећамо, Скупштина општине Источна Илиџа тражи да се приликом израде Идејног рјешења  "SEETO" 2Б дионице кроз Источну Илиџу из пројекта избаце сви елементи брзе цесте, те да се да се приликом усвајања нових Урбанистичких и Регулационих планова или издавања одобрења за градњу, надлежно одјељење за Просторно уређење и екологију придржава грађевинских линија претходно усвојених планова - Урбанистички план општина Српско Ново Сарајево и Српска Илиџа, Измјена и допуна регулационог плана "Кула- Вагани" и Регулационог плана "М18 - Добриња 1" који штите путни коридор магистралног пута М-18 у максималној ширини од 30 метара.

Скупштина општине Источна Илиџа сматра да је одговор делегације Европске уније којим одбијају промјену пројектног задатка предметне руте кроз Источну Илиџу неприхватљив за становнике ове локалне заједнице, а у супротности је са важећим планским документима и штети даљем развоју Источне Илиџе.

-Позивамо делегацију Европске Уније да, у сарадњи са представницима Републике Српске и БиХ, нађе најповољније рјешење руте „SEETO“ 2Б Сарајево-Фоча, усклађено са интересима сви заинтересованих физичких, правних лица и институција у БиХ – закључак је СО Источна Илиџа.

Подсјећамо, 17. фебруара је одржан састанак у ЈП „Путеви Републике Српске“, на којем је начелник Источне Илиџе, Маринко Божовић,  јасно дао до знања да став ове локалне заједнице остаје непромијењен, и остаје се при томе да да једина прихватљива пројектована брзина дионице „SEETO“ 2Б  која пролази кроз Источну Илиџу буде  60 km/h, са максималним габаритом ширине 30 метара, довољним бројем прикључака споредних улица из насељених мјеста  и карактеристикама главне градске магистрале.

-На састанку сам јасно дао до знања да ће општина Источна Илиџа на сваки могући начин заштитити своје становнике и њихове објекте, на које би негативно утицала изградња брзе цесте, по Идејном рјешењу за побољшање пута „SEETO“ 2Б дионице Сарајево-Фоча (Брод на Дрини) у габаритима који су стигли у ресорно одјељење за Просторно уређење  и екологију до 30. 12. 2021. године – рекао је Божовић.

Општина Источна Илиџа је наручила пројекат привременог рјешавања сталних саобраћајних гужви на споју улица Војводе Радомира Путника и Равногорске.

Пројекат би се реализовао из буџета општине у потпуности, а када дође до привођења простора трајној намјени и почетка радова на главном пројекту SETTО“ 2Б руте Сарајево-Фоча, исти ће бити уклоњен. 

Слика

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mirce 30.03.2022. 17:16
    FGR ce to progurat, Mile ustupak napravit, ko pita ove iz Kotorca, Cecenije, Kijeva, Trnova sta zele, za Mijevince hajde i nekako (mozda zivnu malo).
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    8h 16m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    21h 58m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    21h 26m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    20h 17m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    6h 18m
    0