Upitan projekat proširenja dionice puta Sarajevo-Foča - Istočna Ilidža se protivi nametanju rješenja protivnom interesu stanovnika opštine

30.03.2022. 10:57
1
IZVOR: Katera

Skupština opštine Istočna Ilidža je na današnjoj redovnoj sjednici donijela zaključak, vezano za izgradnju brze ceste kroz Istočnu Ilidžu, kojim se ističe da se čvrsto ostaje pri stavovima i zaključcima usvojenim 30. 12. 2021. godine i smatra da bi bilo koje drugo rješenje bilo narušavanje autonomije lokalne zajednice zagarantovano poveljom Evropske Unije.

Podsjećamo, Skupština opštine Istočna Ilidža traži da se prilikom izrade Idejnog rješenja  "SEETO" 2B dionice kroz Istočnu Ilidžu iz projekta izbace svi elementi brze ceste, te da se da se prilikom usvajanja novih Urbanističkih i Regulacionih planova ili izdavanja odobrenja za gradnju, nadležno odjeljenje za Prostorno uređenje i ekologiju pridržava građevinskih linija prethodno usvojenih planova - Urbanistički plan opština Srpsko Novo Sarajevo i Srpska Ilidža, Izmjena i dopuna regulacionog plana "Kula- Vagani" i Regulacionog plana "M18 - Dobrinja 1" koji štite putni koridor magistralnog puta M-18 u maksimalnoj širini od 30 metara.

Skupština opštine Istočna Ilidža smatra da je odgovor delegacije Evropske unije kojim odbijaju promjenu projektnog zadatka predmetne rute kroz Istočnu Ilidžu neprihvatljiv za stanovnike ove lokalne zajednice, a u suprotnosti je sa važećim planskim dokumentima i šteti daljem razvoju Istočne Ilidže.

-Pozivamo delegaciju Evropske Unije da, u saradnji sa predstavnicima Republike Srpske i BiH, nađe najpovoljnije rješenje rute „SEETO“ 2B Sarajevo-Foča, usklađeno sa interesima svi zainteresovanih fizičkih, pravnih lica i institucija u BiH – zaključak je SO Istočna Ilidža.

Podsjećamo, 17. februara je održan sastanak u JP „Putevi Republike Srpske“, na kojem je načelnik Istočne Ilidže, Marinko Božović,  jasno dao do znanja da stav ove lokalne zajednice ostaje nepromijenjen, i ostaje se pri tome da da jedina prihvatljiva projektovana brzina dionice „SEETO“ 2B  koja prolazi kroz Istočnu Ilidžu bude  60 km/h, sa maksimalnim gabaritom širine 30 metara, dovoljnim brojem priključaka sporednih ulica iz naseljenih mjesta  i karakteristikama glavne gradske magistrale.

-Na sastanku sam jasno dao do znanja da će opština Istočna Ilidža na svaki mogući način zaštititi svoje stanovnike i njihove objekte, na koje bi negativno uticala izgradnja brze ceste, po Idejnom rješenju za poboljšanje puta „SEETO“ 2B dionice Sarajevo-Foča (Brod na Drini) u gabaritima koji su stigli u resorno odjeljenje za Prostorno uređenje  i ekologiju do 30. 12. 2021. godine – rekao je Božović.

Opština Istočna Ilia je naručila projekat privremenog rješavanja stalnih saobraćajnih gužvi na spoju ulica Vojvode Radomira Putnika i Ravnogorske.

Projekat bi se realizovao iz bueta opštine u potpunosti, a kada dođe do privođenja prostora trajnoj namjeni i početka radova na glavnom projektu SETTO“ 2B rute Sarajevo-Foča, isti će biti uklonjen. 

Slika

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Mirce 30.03.2022. 17:16
    FGR ce to progurat, Mile ustupak napravit, ko pita ove iz Kotorca, Cecenije, Kijeva, Trnova sta zele, za Mijevince hajde i nekako (mozda zivnu malo).
Povezane vijesti
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO) Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    17h 35m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    8h 33m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    16h 59m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    15h 14m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    16h 53m
    0