Изградити приступачно окружење за особе са инвалидитетом у Источном Сарајеву

26.10.2023. 11:32
0
ИЗВОР: katera.news

Резултати анализе у оквиру пројекта "Аксес", којом је било обухваћено 19 јавних објеката и површина на простору Источног Сарајева показују да је већина објеката у Источном Сарајеву само дјелимично приступачна особама са инвалидитетом.

Резултати указују да нема објеката који су у потпуности прилагођени овој популацији, као и да су потребна додатна улагања у изградњу приступачног окружења, саопштено је из "Каритаса БиХ" који је јуче организовао презентацију ових података.

- Доминантан проблем представља недостатак тактилних трака и звучних семафора, који би слијепим и слабовидим особама омогућили лакше кретање и сналажење у простору, као и адекватно обиљежених паркинг мјеста за особе са инвалидитетом - наводи се у саопштењу.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

У саопштењу се додаје да највећи проблем представља неприступачност јавних институција за особе са инвалидитетом и да би оне требале што прије да им се прилагоде.

Пројектом "Аксес", који се реализује уз финансијску подршку Амбасаде САД, "Каритас БиХ" настоји дати допринос у процесу подизања свијести о значају приступачности за особе са инвалидитетом и њеном побољшању у 15 локалних заједница у БиХ.

Заинтересованост за тему приступачности за особе са инвалидитетом показали су представници општинских управа, јавних установа и служби, те представници локалних организација особа са инвалидитетом.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    23h 7m
    3
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    3h 43m
    4
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    3h 25m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    20h 53m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    18h 0m
    0