Izgraditi pristupačno okruženje za osobe sa invaliditetom u Istočnom Sarajevu

26.10.2023. 11:32
0
IZVOR: katera.news

Rezultati analize u okviru projekta "Akses", kojom je bilo obuhvaćeno 19 javnih objekata i površina na prostoru Istočnog Sarajeva pokazuju da je većina objekata u Istočnom Sarajevu samo djelimično pristupačna osobama sa invaliditetom.

Rezultati ukazuju da nema objekata koji su u potpunosti prilagođeni ovoj populaciji, kao i da su potrebna dodatna ulaganja u izgradnju pristupačnog okruženja, saopšteno je iz "Karitasa BiH" koji je juče organizovao prezentaciju ovih podataka.

- Dominantan problem predstavlja nedostatak taktilnih traka i zvučnih semafora, koji bi slijepim i slabovidim osobama omogućili lakše kretanje i snalaženje u prostoru, kao i adekvatno obilježenih parking mjesta za osobe sa invaliditetom - navodi se u saopštenju.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

U saopštenju se dodaje da najveći problem predstavlja nepristupačnost javnih institucija za osobe sa invaliditetom i da bi one trebale što prije da im se prilagode.

Projektom "Akses", koji se realizuje uz finansijsku podršku Ambasade SAD, "Karitas BiH" nastoji dati doprinos u procesu podizanja svijesti o značaju pristupačnosti za osobe sa invaliditetom i njenom poboljšanju u 15 lokalnih zajednica u BiH.

Zainteresovanost za temu pristupačnosti za osobe sa invaliditetom pokazali su predstavnici opštinskih uprava, javnih ustanova i službi, te predstavnici lokalnih organizacija osoba sa invaliditetom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    15h 5m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 1m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    14h 5m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    10h 58m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    12h 55m
    0