Изградити спомен-обиљежје свим српским жртвама НАТО бомбардовања

09.09.2019. 18:36
1
ИЗВОР: Срна

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је данас, након полагања цвијећа на гроб сестре и брата Радмиле и Раденка Галинца убијених у бомбардовању НАТО-а, да би на подручју града требало да буде подигнуто спомен-обиљежје свим српским жртвама војних удара Алијансе у Републици Српској.

-На састанку са представницима Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, начелницима општина и представницима Борачке организације Републике Српске са подручја града Источно Сарајево договорили смо да то мора да буде мјесто које је видљиво у урбаном дијелу неке од општина са подручја града Источно Сарајево-, рекао је Вуковић.

Он је нагласио да је на састанку констатовано да није у реду да такво спомен-обиљежје буде постављено на локацији гдје су се десили ти трагични догађаји, јер би било тешко организовати посјету.

-Не би било у реду да споменик поставимо у Јахоринском потоку на Палама, а нереално је да ће нам дозволити да то урадимо у Хаџићима који припадају Федерацији БиХ, тако да морамо наћи неко одговарајуће мјесто на подручју града које може бити предмет редовних посјета и становника Источног Сарајева и свих који долазе у овај град-, указао је Вуковић.

Вуковић је истакао да ће његова жеља и молба према ресорном министарству бити да тај споменик буде таквих димензија да буде пројектован тако да може бити завршен у кратком року.

-Мислим да не треба да робујемо идејама о великим и предимензионисаним спомен-обиљежјима које би морали да градимо 10 или 15 година. Моја идеја је да то буде нешто што је финансијски прихватљиво и могуће урадити у неком кратком или средњем року-, навео је Вуковић.

У Источном Сарајеву данас је уприличен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратовања.

Приједлог да овај догађај добије републички значај дао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

Кошарац је 23. новембра прошле године Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова упутио приједлог да 9. септембар буде Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, у складу са иницијативом коју је раније покренула Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Он је тада у допису Одбору подсјетио да је Срна покренула иницијативу и објавила серију текстова који су овјековјечили свједочења о НАТО агресији у Републици Српској и жртвама бомбардовања осиромашеним уранијумом.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    foto vaske 09.09.2019. 23:24
    Da li se mogao uhvatiti ijedan bolji kadar, ovaj vam nije nesto reprezentativan
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Расте број жртава пожара у ноћном клубу Расте број жртава пожара у ноћном клубу
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    11h 2m
    0
  • Крађа у Палама
    9h 20m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    23h 39m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    5h 47m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    8h 35m
    0