Изложба "Од завежљаја до дамске ташнице" отворена у Источном Сарајеву

08.04.2022. 15:41
0
ИЗВОР: srna.rs

У холу Матичне библиотеке Источно Сарајево постављена је тематска изложба под називом "Од завежљаја до дамске ташнице", на којој су представљене торбе и торбице из кућне радиности, с циљем приказивања развојног пута од завежљаја, као најстаријег начина преношења добара, до савремених функционалних предмета за ту намјену.

Изложба је постављена у оквиру 15. традиционалне манифестације "Чаролија нити" са основним задатком очувања и презентације културног насљеђа, а конципирана је у више такмичарских и ревијалних дисциплина.

Аутор изложбе етнолог и антрополог Бранко Пјевић из Источног Сарајева изјавио је Срни да је изложба отворена јуче, на празник Благовијести, који је проткан многим народним вјеровањима.

- Дани у то доба се зову још `бабини козлићи`, те треба бити опрезан у многим пољопривредним радњама. Према хришћанском предању на Благовијести је Богородица добила од анђела благу вијест да ће родити сина, Исуса Христа Божијег помазаника и спаситеља свијета - напоменуо је Пјевић.

Према његовим ријечима, циљ ове синтетичке изложбе, етичко-дидактичког карактера је да се прикаже развојни пут од завежљаја, преко разних торби и торбица традиционалне ручне израде, до савремених функционалних предмета исте намјене, кожних путних торби, дамских ташница и сличних предмета новије израде и назива.

- Осим тога, одајемо и овај пут велико поштовање народној култури и умјетности која је стварана вијековима у тешким друштвено-економским и геополитичким условима и свесрдно признање нашим народним рукотворима, ствараоцима и креаторима /прељама, ткаљама, везиљама, мајсторима, старим занатлијама/ који нису тражили никакво признање и привилегије за живота, осим да израђени предмет дуго траје и користи намјени - истакао је Пјевић.

Он је додао да сваки изложени предмет традицијске културе, рађен од вуне, лана, конопље и других материјала, старим техникама ручног рада-ткањем, клечањем, балучењем, без изузетка показује савршенство, вјештину и умијеће израде, комбинацију боја, орнамената и симбола, намјену, функционалност и декоративност.

Пјевић је навео да, иако, су услови за поставку ограничени, на изложби су мјесто нашли и предмети редизајниране баштине, сувенирског типа.

- Поставка изложбе је, осим торби и торбица из различитих етнографско-географскких зона, са простора бивше Југославије /Сарајевско-романијске регије, Горње Херцеговине, Крајине, Лике, Дрвара, Усора, Купрешке висоравани, Златиборског округа/ употпуњена и другим пратећим предметима традиционалне, кућне радиности, као што су рукавице, тканице, чарапе, назувци, накит, оглавља, мараме и слично - рекао је Пјевић.

Пјевић је појаснио да су изложени предмети породично насљеђе, одређени дио је откупљен, а нешто је поклон од пријатеља и поштоваоца народне културе и умјетности.

Он је додао да тематску изложбу прати и фотодокументација, одговарајуће фотографије из народног живота, сеоског и градског, ситуације у свакодневним, свечаним, радним и другим животним приликама, објављиваним у разним старијим публикацијама.

- Уједно овом тематском изложбом, желимо заинтересовати и анимирати и друге, посебно млађу публику, за одржавање старих техника ручног рада, старих заната, којима одавно пријети изумирање. Такође, имамо обавезу да подстакнемо и одговорне институције за бољу заштиту, очување, презентацију и популаризацију нематеријалног културног насљеђа - истакао је Пјевић.

Заинтересовани изложбу могу да погледају до 14. априла од 8.00 до 19.00 часова у холу Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО) У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО)
Промовисана књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ у Источном Сарајеву Промовисана књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ у Источном Сарајеву
Сутра промоција књиге „Србија од винчанске цивилизације“ Сутра промоција књиге „Србија од винчанске цивилизације“
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 34m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    16h 48m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    14h 38m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 3m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    12h 36m
    0