Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама

14.05.2024. 21:48
1
ИЗВОР: srna.rs

Изложбом икона школе иконописа "Архангел" у Цековића кући на Палама вечерас су почеле традиционалне "Мајске духовне свечаности" које су хуманитарног карактера.

Протојереј и старјешина Храма Сабора Светог архангела Гаврила на Палама Немања Манџић рекао је новинарима да су вечерас изложили 46 икона које су радили одрасли полазници и неколико основаца.

Он је навео да је стручно лице професор Горан Јанићијевић нагледао рад школе, мада су велики број икона самостално урадили полазници, као и технику позлате, што је веома ријетко знање.

Манџић је навео да је ово друга изложба икона, те да свака одише одређеном емоцијом која је за њега лично важна.

- Када се погледа икона, у њој видимо Бога - истакао је Манџић.

Манџић је подсјетио да је Школа иконописа "Архангел" основана крајем 2О22. године по благослову Његовог високопреосвештенства митрополита Хризостома.

Полазник Школе иконописања "Архангел" са Пала Петар Шекарић рекао је да се иконописањем бави двије године, да је до сада урадио десетак икона техником јајчане темпере на медијапану са природним пигментима.

Манифестацију организује Српска православна црквена општина Пале - Храм Сабора Светог архангела Гаврила у сарадњи са Културно-спортском центром и Колом српских сестара "Света великомученица Текла" са Пала.

Директор Културно-спортског центра Пале Славка Брезо рекла је да су поносни што могу да промовишу културу, традицију и вјеру, и нагласила да се свим дешавањима која организују труде да све узрасне категорије буду једнако заступљене.

Изложба у Цековића кући биће отворена сваки дан од 17.00 до 19.00 часова.

У оквиру "Мајских духовних свечаности" за сутра од 20.00 часова предвиђено је приказивање руског филма "Острво", аутора Павела Лунгина, који говори о покајању православног монаха, чији лик тумачи Петар Мамонов у Културном центру Пале.

За четвртак, 16. мај, у Културном центру у 20.00 часова планирана је монодрама "Јефимија - Јелена Мрњавчевић" у извођењу београдске глумице Тијане Николић.

"Мајске духовне свечаности" трајаће до 16. маја, док ће изложба икона бити отворена до 22. маја.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mladen 15.05.2024. 05:56
    Предивно.
    Све похвале Црквеној Општини и организаторима на изванредно одабраним темама и прилици да посјетиоци осјете и виде уистину Божанску љепоту, чистоту и умјетност у свакој икони, у поруци коју свака икона носи : да живимо по узору на светитеље, да читамо стално Свето Писмо, да носимо крст, да не брбљамо итд итд- колико нам порука Господ шаље кроз једну икону а камо ли кроз рјеч своју.
Повезане вијести
Обиљежена слава Храма Сабора Светога архангела Гаврила у Палама Обиљежена слава Храма Сабора Светога архангела Гаврила у Палама
Храм Сабора Светога архангела Гаврила споменик рађања Српске и бисер Пала Храм Сабора Светога архангела Гаврила споменик рађања Српске и бисер Пала
Прекид електричне енергије у Палама Прекид електричне енергије у Палама
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 35m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 34m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 10m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 31m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 14m
    9