Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti" u Palama

14.05.2024. 21:48
1
IZVOR: srna.rs

Izložbom ikona škole ikonopisa "Arhangel" u Cekovića kući na Palama večeras su počele tradicionalne "Majske duhovne svečanosti" koje su humanitarnog karaktera.

Protojerej i starješina Hrama Sabora Svetog arhangela Gavrila na Palama Nemanja Mandžić rekao je novinarima da su večeras izložili 46 ikona koje su radili odrasli polaznici i nekoliko osnovaca.

On je naveo da je stručno lice profesor Goran Janićijević nagledao rad škole, mada su veliki broj ikona samostalno uradili polaznici, kao i tehniku pozlate, što je veoma rijetko znanje.

Mandžić je naveo da je ovo druga izložba ikona, te da svaka odiše određenom emocijom koja je za njega lično važna.

- Kada se pogleda ikona, u njoj vidimo Boga - istakao je Mandžić.

Mandžić je podsjetio da je Škola ikonopisa "Arhangel" osnovana krajem 2O22. godine po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma.

Polaznik Škole ikonopisanja "Arhangel" sa Pala Petar Šekarić rekao je da se ikonopisanjem bavi dvije godine, da je do sada uradio desetak ikona tehnikom jajčane tempere na medijapanu sa prirodnim pigmentima.

Manifestaciju organizuje Srpska pravoslavna crkvena opština Pale - Hram Sabora Svetog arhangela Gavrila u saradnji sa Kulturno-sportskom centrom i Kolom srpskih sestara "Sveta velikomučenica Tekla" sa Pala.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Slavka Brezo rekla je da su ponosni što mogu da promovišu kulturu, tradiciju i vjeru, i naglasila da se svim dešavanjima koja organizuju trude da sve uzrasne kategorije budu jednako zastupljene.

Izložba u Cekovića kući biće otvorena svaki dan od 17.00 do 19.00 časova.

U okviru "Majskih duhovnih svečanosti" za sutra od 20.00 časova predviđeno je prikazivanje ruskog filma "Ostrvo", autora Pavela Lungina, koji govori o pokajanju pravoslavnog monaha, čiji lik tumači Petar Mamonov u Kulturnom centru Pale.

Za četvrtak, 16. maj, u Kulturnom centru u 20.00 časova planirana je monodrama "Jefimija - Jelena Mrnjavčević" u izvođenju beogradske glumice Tijane Nikolić.

"Majske duhovne svečanosti" trajaće do 16. maja, dok će izložba ikona biti otvorena do 22. maja.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Mladen 15.05.2024. 05:56
  Predivno.
  Sve pohvale Crkvenoj Opštini i organizatorima na izvanredno odabranim temama i prilici da posjetioci osjete i vide uistinu Božansku ljepotu, čistotu i umjetnost u svakoj ikoni, u poruci koju svaka ikona nosi : da živimo po uzoru na svetitelje, da čitamo stalno Sveto Pismo, da nosimo krst, da ne brbljamo itd itd- koliko nam poruka Gospod šalje kroz jednu ikonu a kamo li kroz rječ svoju.
Povezane vijesti
Teško povrijeđen motociklista u Ljubogošti Teško povrijeđen motociklista u Ljubogošti
Milijana Grujić sa Pala nas treba – budimo humani! Milijana Grujić sa Pala nas treba – budimo humani!
Pijetet i poštovanje djelu Uroša Pene - profesor koga su studenti posebno cijenili Pijetet i poštovanje djelu Uroša Pene - profesor koga su studenti posebno cijenili
Najčitanije
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  18h 35m
  0
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  23h 17m
  1
 • Sokolac: Od danas redukcija vode
  17h 17m
  5
 • Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO)
  17h 30m
  0
 • Haos na Zrću: Turisti pretrpjeli teške povrede
  15h 17m
  0