Израел извео напад на Иран

19.04.2024. 09:56
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Израел је јутрос извео напад на територију Ирана. Експлозије су се чуле у Техерану, Исфахану и Ширазу, преносе локални медији. Такође, експлозије су пријављене у Сирији и Ираку. Техеран саопштава да није причињена никаква штета у нападу на Исфахан.

Ирански државни медији претходно су навели да су ПВО системи активирани у неколико дијелова земље због гађања потенцијалних циљева, док није било извјештаја о директном нападу или експлозији. Наводи се и да су нуклеарни објекти у подручју Исфахана безбиједни.

Сирија: Израел напао положаје сиријске ПВО на југу земље

Израел је извео нападе на положаје сиријске ПВО на југу земље, саопштило је Министарство одбране Сирије.

- Израелски противник је извео ракетни напад из правца окупираних палестинских територија на положаје ПВО на југу земље. Приликом напада причињена је материјална штета - наводи се у саопштењу.

Медији у Ирану објавили снимак: Нуклеарна локација Исфахан потпуно безбиједна

Иранска новинска агенција Тасним објавила је данас видео-снимак нуклеарног постројења у Исфахану, након извјештаја да су се у том иранском граду чуле експлозије и да је дејствовала ПВО. Снимак је објављен уз наслов да је "нуклеарна локација Исфахан потпуно безбиједна".

На снимку се види како у близини Технолошког центра Исфахан мушкарац гледа у свој сат, а потом камера снима неколико војника који стоје око ПВО система.

- У 4.45 чули смо пуцње. Ништа се није догађало. То је била противваздушна одбрана, мислим на ове људе које видите (на снимку), а и оне тамо преко пута (позиција другог ПВО система) - рекао је репортер.

Ирански аналитичар: Напад мини дроновима изведен из Ирана

Неименовани ирански аналитичар је током гостовања на државној телевизији истакао да је иранска војска оборила "мини дронове у Исфахану", а да су њима управљали "инфилтриррани редови из Ирана", преноси Тајмс ов Израел.

Такође, поједини извори, у анализи за британски Гардијан, наводе да је напад циљан тако да не изазове даљу ескалацију сукоба, као и да је симболично изведен на рођендан врховног вође Ирана ајатолаха Али Хамнеи.

Израел упозорио Бајдена да ће напасти Иран

Амерички званичници потврдили су да је Израел извео војне операције против Ирана, а да је Тел Авив упозорио администрацију америчког предсједника Џозефа Бајдена да ће напасти у наредних 48 сати, пише Си-Ен-Ен.

Извори америчке телевизије истакли су и да су у том упозорењу Израелци увјеравали Вашингтон да иранска нуклеарна постројења неће бити гађана.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 70 мртвих у експлозији у Ирану Више од 70 мртвих у експлозији у Ирану
У пожару погинуло 100 људи У пожару погинуло 100 људи
Преминуо 94-годишњак који се није окупао 50 година Преминуо 94-годишњак који се није окупао 50 година
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    14h 38m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    13h 33m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    8h 21m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    9h 27m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 55m
    0