Izrael izveo napad na Iran

19.04.2024. 09:56
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana. Eksplozije su se čule u Teheranu, Isfahanu i Širazu, prenose lokalni mediji. Takođe, eksplozije su prijavljene u Siriji i Iraku. Teheran saopštava da nije pričinjena nikakva šteta u napadu na Isfahan.

Iranski državni mediji prethodno su naveli da su PVO sistemi aktivirani u nekoliko dijelova zemlje zbog gađanja potencijalnih ciljeva, dok nije bilo izvještaja o direktnom napadu ili eksploziji. Navodi se i da su nuklearni objekti u području Isfahana bezbijedni.

Sirija: Izrael napao položaje sirijske PVO na jugu zemlje

Izrael je izveo napade na položaje sirijske PVO na jugu zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Sirije.

- Izraelski protivnik je izveo raketni napad iz pravca okupiranih palestinskih teritorija na položaje PVO na jugu zemlje. Prilikom napada pričinjena je materijalna šteta - navodi se u saopštenju.

Mediji u Iranu objavili snimak: Nuklearna lokacija Isfahan potpuno bezbijedna

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je danas video-snimak nuklearnog postrojenja u Isfahanu, nakon izvještaja da su se u tom iranskom gradu čule eksplozije i da je dejstvovala PVO. Snimak je objavljen uz naslov da je "nuklearna lokacija Isfahan potpuno bezbijedna".

Na snimku se vidi kako u blizini Tehnološkog centra Isfahan muškarac gleda u svoj sat, a potom kamera snima nekoliko vojnika koji stoje oko PVO sistema.

- U 4.45 čuli smo pucnje. Ništa se nije događalo. To je bila protivvazdušna odbrana, mislim na ove ljude koje vidite (na snimku), a i one tamo preko puta (pozicija drugog PVO sistema) - rekao je reporter.

Iranski analitičar: Napad mini dronovima izveden iz Irana

Neimenovani iranski analitičar je tokom gostovanja na državnoj televiziji istakao da je iranska vojska oborila "mini dronove u Isfahanu", a da su njima upravljali "infiltrirrani redovi iz Irana", prenosi Tajms ov Izrael.

Takođe, pojedini izvori, u analizi za britanski Gardijan, navode da je napad ciljan tako da ne izazove dalju eskalaciju sukoba, kao i da je simbolično izveden na rođendan vrhovnog vođe Irana ajatolaha Ali Hamnei.

Izrael upozorio Bajdena da će napasti Iran

Američki zvaničnici potvrdili su da je Izrael izveo vojne operacije protiv Irana, a da je Tel Aviv upozorio administraciju američkog predsjednika Džozefa Bajdena da će napasti u narednih 48 sati, piše Si-En-En.

Izvori američke televizije istakli su i da su u tom upozorenju Izraelci uvjeravali Vašington da iranska nuklearna postrojenja neće biti gađana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 70 mrtvih u eksploziji u Iranu Više od 70 mrtvih u eksploziji u Iranu
U požaru poginulo 100 ljudi U požaru poginulo 100 ljudi
Preminuo 94-godišnjak koji se nije okupao 50 godina Preminuo 94-godišnjak koji se nije okupao 50 godina
Najčitanije
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    19h 27m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    20h 32m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    14h 15m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    15h 21m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    10h 29m
    0