Израел пристао да пусти дневно два камиона са горивом у Газу

17.11.2023. 14:33
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 42. дан. Како јављају медији, у израелском нападу дроном у Џенину дошло је до сукоба у којем је убијено пет Палестинца. Бењамин Нетанијаху каже да чине све да цивилних жртава буде што мање, али да нажалост нису успјешни у томе.

Јутрос се огласила и сиријска војска која тврди да је оборила израелске ракете испаљене са Голанске висоравни ка околини главног града Дамаска. Наводи се да је већина израелских пројектила пресретнута, али да су неке изазвале материјалну штету, преноси Ројтерс. Амбасадор Израела у Москви Александар Бен Цви каже да је Хамас прекинуо преговоре са Израелом о ослобађању талаца.

Израел пристао да пусти дневно два камиона са горивом у Газу

Израел је пристао да пусти дневно два камиона са горивом у Газу за потребе УН-а, као и за водоводне и канализационе системе, рекао је израелски званичник.

Ратни кабинет је одлуку донио на основу препоруке Израелских одбрамбених снага (ИДФ) и Шин Бета и на захтјев америчких званичника, пренио је "Тајмс оф Израел".

Ово има за циљ да омогући минимално одржавање неопходно за водоводне, канализационе и санитарне системе како би се спријечиле пандемије које би се могле проширити на цијело подручје, лоше утицале на становнике Појаса Газе, као и на израелске снаге и потенцијално се прошириле на Израел.

Израелски званичник тврди да ће тај потез "Израелу понудити неопходан дипломатски маневарски простор да елиминише Хамас".

Додао је да ће Израел пратити испоруку горива како би осигурао да не стигне до милитантне групе Хамас.

СЗО изражава забринутост због ширења болести у Гази

Свјетска здравствена организација (СЗО) забринута је због ширења заразе у Гази, пошто је вишенедјељно изралеско бомбардовање приморало становништво тог дијела да се склоне у склоништа са оскудним залихама хране и чисте воде, саопштено је данас из те организације.

- Веома смо забринути због ширења болести када дође зимска сезона - рекао је Ричард Пиперкорн, представник СЗО-а у окупираној палестинској територији, преноси Ројтерс.

Више од 70 000 случајева акутних респираторних инфекција и преко 44.000 случајева дијареје забиљежено је у густо насељеној енклави, значајно више од очекиваног, рекао је Пиперкорн.

Хамас прекинуо преговоре са Израелом

Хамас је прекинуо преговоре са Израелом о ослобађању талаца, саопштио је амбасадор Израела у Москви Александар Бен Цви.

- Сада, колико ја знам, нека никаквих преговора (о ослобађању талаца). Хамас их је прекинуо на своју иницијативу - рекао је израелски амбасадор за телевизију „Русија 24“.

Како је додао, израелске власти још увијек нису добиле списак талаца у Појасу Газе, упркос свим захтјевима. Амбасадор је истакао да Израел рачуна на ослобађање свих талаца одједном.

Израелска војска: Током сукоба у Џенину убијено најмање пет Палестинаца

Израелска војска (ИДФ) је саопштила да је убила најмање пет палестинских наоружаних нападача током рације у граду Џенин на Западној обали и у сусједном избјегличком кампу.

Како је наведено, операција током ноћи у Џенину имала је за циљ откривање експлозивних направа које припадају локалним терористичким групама, преноси "Тајмс оф Израел".

ИДФ је саопштила да је дрон погодио групу наоружаних људи који су пуцали на израелске снаге током рације, као и да је пуцано на друге Палестинце који су бацали експлозив током сукоба.

ИДФ тврди да су војници убили најмање пет палестинских наоружаних нападача и заплијенили шест јуришних пушака у кампу Џенин.

Израелска гранична полиција навела је у одвојеном саопштењу да су њени припадници притворили седам тражених Палестинаца у Џенину.

Палестински медији пренијели су раније данас да су три Палестинца убијена у израелском нападу у Џенину.

Нетанијаху: Чинимо све да цивилних жртава буде што мање, али нажалост нисмо успјешни

Израел чини све што може како би заштитио цивиле док води борбе против Хамаса у Гази, што укључује и бацање летака са упозорењем да бјеже, али досадашњи покушаји да цивилне жртве буду сведене на минимум "нису били успјешни", изјавио је израелски премијер Бењамин Нетањаху.

- Свака смрт цивила је трагедија и не бисмо смјели да их имамо пошто чинимо све што можемо како бисмо цивиле уклонили од опасности, док Хамас чини све да их тамо задржи - рекао је Нетањаху у четвртак у интервјуу за "ЦБС њуз", преноси Ројтерс.

Он је навео да Израел зато баца летке, позива палестинске цивиле телефоном и упозорава их да се евакуишу, што су, према његовим ријечима, многи и учинили.

Нетањаху је саопштио да је циљ војне кампање у Појасу Газе уништење милитаната Хамаса.

- Друга ствар коју могу да саопштим је да ћемо покушати да завршимо тај посао са минималним цивилним жртвама. То је оно што покушавамо да постигнемо: минималне цивилне жртве. Али, нажалост, нисмо успјешни - навео је израелски премијер.

Нетањаху је саопштио да је повратак око 240 талаца које су палестински милитанти узели у прошломјесечном разорном нападу на Израел један од главних циљева акције у Гази, заједно са уништавањем Хамаса и обезбјеђивањем „да се терористичка пријетња никада више не подигне из Газе и да Газа има другачију будућност.”

- Имаћемо привремени прекид ватре ако успијемо да вратимо наше таоце. Мислим да не служи сврси да то даље елаборирам - рекао је израелски премијер.

Он је одбио да каже да ли би пристао да пусти палестинске заробљенике у замјену за слободу израелских талаца, преноси "Тајмс оф Израел".

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 13.000 дјеце убијено у Појасу Газе Више од 13.000 дјеце убијено у Појасу Газе
Убијено више од 59.500 Палестинаца Убијено више од 59.500 Палестинаца
Укупно убијено близу 25.000 Палестинаца Укупно убијено близу 25.000 Палестинаца
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 35m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    2h 59m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    23h 52m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    17h 43m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    2h 53m
    0