Izrael pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu

17.11.2023. 14:33
0
IZVOR: sputnikportal.rs

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 42. dan. Kako javljaju mediji, u izraelskom napadu dronom u Dženinu došlo je do sukoba u kojem je ubijeno pet Palestinca. Benjamin Netanijahu kaže da čine sve da civilnih žrtava bude što manje, ali da nažalost nisu uspješni u tome.

Jutros se oglasila i sirijska vojska koja tvrdi da je oborila izraelske rakete ispaljene sa Golanske visoravni ka okolini glavnog grada Damaska. Navodi se da je većina izraelskih projektila presretnuta, ali da su neke izazvale materijalnu štetu, prenosi Rojters. Ambasador Izraela u Moskvi Aleksandar Ben Cvi kaže da je Hamas prekinuo pregovore sa Izraelom o oslobađanju talaca.

Izrael pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu

Izrael je pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu za potrebe UN-a, kao i za vodovodne i kanalizacione sisteme, rekao je izraelski zvaničnik.

Ratni kabinet je odluku donio na osnovu preporuke Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Šin Beta i na zahtjev američkih zvaničnika, prenio je "Tajms of Izrael".

Ovo ima za cilj da omogući minimalno održavanje neophodno za vodovodne, kanalizacione i sanitarne sisteme kako bi se spriječile pandemije koje bi se mogle proširiti na cijelo područje, loše uticale na stanovnike Pojasa Gaze, kao i na izraelske snage i potencijalno se proširile na Izrael.

Izraelski zvaničnik tvrdi da će taj potez "Izraelu ponuditi neophodan diplomatski manevarski prostor da eliminiše Hamas".

Dodao je da će Izrael pratiti isporuku goriva kako bi osigurao da ne stigne do militantne grupe Hamas.

SZO izražava zabrinutost zbog širenja bolesti u Gazi

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zabrinuta je zbog širenja zaraze u Gazi, pošto je višenedjeljno izralesko bombardovanje primoralo stanovništvo tog dijela da se sklone u skloništa sa oskudnim zalihama hrane i čiste vode, saopšteno je danas iz te organizacije.

- Veoma smo zabrinuti zbog širenja bolesti kada dođe zimska sezona - rekao je Ričard Piperkorn, predstavnik SZO-a u okupiranoj palestinskoj teritoriji, prenosi Rojters.

Više od 70 000 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i preko 44.000 slučajeva dijareje zabilježeno je u gusto naseljenoj enklavi, značajno više od očekivanog, rekao je Piperkorn.

Hamas prekinuo pregovore sa Izraelom

Hamas je prekinuo pregovore sa Izraelom o oslobađanju talaca, saopštio je ambasador Izraela u Moskvi Aleksandar Ben Cvi.

- Sada, koliko ja znam, neka nikakvih pregovora (o oslobađanju talaca). Hamas ih je prekinuo na svoju inicijativu - rekao je izraelski ambasador za televiziju „Rusija 24“.

Kako je dodao, izraelske vlasti još uvijek nisu dobile spisak talaca u Pojasu Gaze, uprkos svim zahtjevima. Ambasador je istakao da Izrael računa na oslobađanje svih talaca odjednom.

Izraelska vojska: Tokom sukoba u Dženinu ubijeno najmanje pet Palestinaca

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je ubila najmanje pet palestinskih naoružanih napadača tokom racije u gradu Dženin na Zapadnoj obali i u susjednom izbjegličkom kampu.

Kako je navedeno, operacija tokom noći u Dženinu imala je za cilj otkrivanje eksplozivnih naprava koje pripadaju lokalnim terorističkim grupama, prenosi "Tajms of Izrael".

IDF je saopštila da je dron pogodio grupu naoružanih ljudi koji su pucali na izraelske snage tokom racije, kao i da je pucano na druge Palestince koji su bacali eksploziv tokom sukoba.

IDF tvrdi da su vojnici ubili najmanje pet palestinskih naoružanih napadača i zaplijenili šest jurišnih pušaka u kampu Dženin.

Izraelska granična policija navela je u odvojenom saopštenju da su njeni pripadnici pritvorili sedam traženih Palestinaca u Dženinu.

Palestinski mediji prenijeli su ranije danas da su tri Palestinca ubijena u izraelskom napadu u Dženinu.

Netanijahu: Činimo sve da civilnih žrtava bude što manje, ali nažalost nismo uspješni

Izrael čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa u Gazi, što uključuje i bacanje letaka sa upozorenjem da bježe, ali dosadašnji pokušaji da civilne žrtve budu svedene na minimum "nisu bili uspješni", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

- Svaka smrt civila je tragedija i ne bismo smjeli da ih imamo pošto činimo sve što možemo kako bismo civile uklonili od opasnosti, dok Hamas čini sve da ih tamo zadrži - rekao je Netanjahu u četvrtak u intervjuu za "CBS njuz", prenosi Rojters.

On je naveo da Izrael zato baca letke, poziva palestinske civile telefonom i upozorava ih da se evakuišu, što su, prema njegovim riječima, mnogi i učinili.

Netanjahu je saopštio da je cilj vojne kampanje u Pojasu Gaze uništenje militanata Hamasa.

- Druga stvar koju mogu da saopštim je da ćemo pokušati da završimo taj posao sa minimalnim civilnim žrtvama. To je ono što pokušavamo da postignemo: minimalne civilne žrtve. Ali, nažalost, nismo uspješni - naveo je izraelski premijer.

Netanjahu je saopštio da je povratak oko 240 talaca koje su palestinski militanti uzeli u prošlomjesečnom razornom napadu na Izrael jedan od glavnih ciljeva akcije u Gazi, zajedno sa uništavanjem Hamasa i obezbjeđivanjem „da se teroristička prijetnja nikada više ne podigne iz Gaze i da Gaza ima drugačiju budućnost.”

- Imaćemo privremeni prekid vatre ako uspijemo da vratimo naše taoce. Mislim da ne služi svrsi da to dalje elaboriram - rekao je izraelski premijer.

On je odbio da kaže da li bi pristao da pusti palestinske zarobljenike u zamjenu za slobodu izraelskih talaca, prenosi "Tajms of Izrael".

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 13.000 djece ubijeno u Pojasu Gaze Više od 13.000 djece ubijeno u Pojasu Gaze
Ubijeno više od 59.500 Palestinaca Ubijeno više od 59.500 Palestinaca
Ukupno ubijeno blizu 25.000 Palestinaca Ukupno ubijeno blizu 25.000 Palestinaca
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    7h 41m
    10
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 37m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    22h 21m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    23h 33m
    0
  • Posljednji kondorov let
    20h 6m
    0