Изванредан успјех студената Катедре за русистику на Међународној олимпијади из руског језика

13.02.2020. 10:45
0
ИЗВОР: Катера

Студенткиње Јована Ћирковић и Иванка Прелић са Катедре за русистику Универзитета у Источном Сарајеву освојиле су прво, односно треће мјесто на Међународној олимпијади из руског језика као страног, на којој је учествовало више од 2.500 студената из 25 земаља свијета.

Јована Ћирковић, којој је припало прво мјесто на Олимпијади из руског језика, рекла је у изјави за Катеру да су на поменутом такмичењу учествовале на позив Санктпетербуршког државног универзитета.

- Ова Олимпијада на којој сам освојила прво мјесто се радила само „онлајн“, тако да у Русију нисмо ишли, али смо добили позив да учествујемо у два такмичења из руског језика као страног, тако да ћемо учествовати и у финалу другог такмичења које ће се одржати у Бањалуци 28. фебруара – каже Ћирковићева.

Према њеним ријечима, циљ оваквог такмичења јесте популаризација руског језика као једног од битних свјетских језика изван граница Руске Федерације. 

- У договору са професорицом Вишњом Вишњевац смо одлучили да учествујемо у такмичењима која нам се нуде, па смо осим из руског језика, учествовали и у такмичењу из руске књижевности, али нисмо прошли у финале – појашњава Ћирковићева.

Ћирковићева додаје да јој је драго што су учешћем и важним резултатима оправдали очекивања својих професора на факултету, као и самог шефа катедре доц. др Вишње Вишњевац, која им је била највећа подршка на поменутом такмичењу.

- Мени као студенту завршне године основних студија руског и српског језика и књижевности је био велики изазов да се опробам у оваквом такмичењу и тако оборим личне рекорде, али и провјерим себе и своје знање руског језика. Презадовољна сам исходом такмичења, али и изненађена, јер нисам очекивала да ћу од толико учесника баш ја освојити прво мјесто – истиче Ћирковићева у изјави за Катеру.

Она додаје да ово није само њен лични успјех, него успјех цијелог колектива, односно успјех цијеле Катедре за русистику, као и успјех Филозофског факултета уопште.

Трећепласирана Иванка Прелић каже да је такмичење одржано кроз двије етапе, у првој етапи су учествовали сви који су жељели, док је друга етапа била финална.

-Конкуренција је била огромна, самим тим јер је било учесника из цијелог свијета, а и од стране мојих колега, који се нажалост нису пласирали даље. Освојила сам треће мјесто и са једне стране нисам задовољна том позицијом, јер знам да могу више и да је трема доста тога одрадила- истиче Прелићева.

Међутим, како каже, гледајући на укупан пласман, резултат и конкуренцију на такмичењу, ипак је задовољна постигнутим.

-Учешће је јако битно за мене, јер се тим путем усавршавам, упознајем нове људе, размјењујем мишљење, стичем нова знања и искуство- каже Прелићева и додаје да ће 28. фебруара у Бањалуци учествовати у финалу друге Међународне олимпијаде из руског језика.

Шеф Катедре за русистику и директор Центра за руске студије на Филозофском факултету у Палама доц. др Вишња Вишњевац рекла је у изјави за Катеру да су поносни на своје студенте, којима је ово први пут да учествују на једном таквом такмичењу међународног карактера.

-Такмичење је организовано кроз два круга, први круг се састоји из неколико дијелова и Руси то конципирају по неком универзалном систему, све четири године дјелатности попут разумијевања, читања, слушања и писања, што подразумијева све оно што ми овдје учимо. Након првог круга студенти прелазе на вишу етапу, што је у овом случају било дјелотворно за студенте Јовану Ћирковић, која је освојила прво мјесто и Иванку Прелић, која је освојила треће мјесто- каже Вишњевац.

Према њеним ријечима, такмичењима за студенте Катедре за русистику није крај, јер ће крајем текућег мјесеца 11 студената са ове катедре учествовати на другој олимпијади из руског језика као страног, који ће бити одржан на Универзитету у Бањалуци.

Вишња Вишњевац се већ годину дана налази на челу Центра за руске студије, који је основан у оквиру Катедре за русистику Филозофског факултета у Палама и уз подршку Руске хуманитарне мисије, Амбасаде Руске Федерације у БиХ, као и самог Филозофског факултета.

-Центар функционише као јединица која има за циљ ширење руске културе и све оно што Катедра не може да изведе спроводи Центар за руски језик, попут Ревије руског филма, учествовања на округлим столовима који се тичу перспективе учења и статуса руског језика у Републици Српској, а у плану нам је и организовање Дана руске културе- истиче Вишњевац у изјави за Катеру.

Она додаје да Центар за руске студије није намијењен само студентима са катедре за русистику, него и свим другим студентима, као и свим професорима, па и онима који предају руски језик у школама.

 

Новинар: Миљан Рашевић

 

Коментари 0
Повезане вијести
Милићки средњошколци побједници Међународне изложбе идеја и иновација Милићки средњошколци побједници Међународне изложбе идеја и иновација
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО) Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО)
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    16h 30m
    4
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    17h 2m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    12h 13m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    17h 11m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    20h 18m
    0