Извоз кафе удуплан, увоз мањи за 4,7 милиона КМ

24.08.2020. 10:29
0
ИЗВОР: Nezavisne

У првих седам мјесеци ове године у БиХ увезено је више од 12 милиона килограма кафе у вриједности скоро 47 милиона КМ, што је мање увезене кафе за 4,7 милиона КМ него у истом периоду лани.

Подаци су ово Управе за индиректно опорезивање БиХ, који показују да је током прошле године у првих седам мјесеци увезено 12.856.789,26 килограма, вриједности 51.734.807,88 КМ.

- У првих седам мјесеци ове године увезено је 12.296.212,46 килограма, у вриједности од 46.980.875,49 КМ - прецизирали су у УИО БиХ.

Убједљиво највише кафе на нашем тржишту је из Бразила те је током седам мјесеци ове године чак 8,5 милиона килограма увезено из ове земље у вриједности од око 27 милиона КМ.

Након Бразила, највећи увоз у БиХ је остварен из Индије, укупно 1,9 милиона килограма, вриједности 7,4 милиона КМ. Трећа земља из које највише увозимо је Италија, затим слиједе Вијетнам па Хрватска.

Како показују подаци УИО БиХ, за разлику од великог увоза кафе, из земље у првих седам мјесеци извезено је 76.592,82 килограма кафе, вриједности од 796.725,02 КМ, што је више него у истом периоду прошле године, када је извезено свега 38.200 кг у вриједности од око 402.000 КМ.

Митар Самарџија, директор "Бом импекса", чији је најпрепознатљивији бренд ОМ кафа, каже за "Независне" да је потражња за овим напитком у свијету генерално смањена.

- Највећи свјетски потрошачи, попут 'Старбуцкса', ланца највећих кафетерија у свијету, и њему сличних, смањили су потражњу за овим напитком - рекао је Самарџија.

Он је указао на чињеницу да због вируса корона у априлу, али добром дијелу маја, угоститељи нису радили у читавој БиХ, што је узроковало смањени увоз, како сирове кафе, тако и репроматеријала, који се користе за израду разних категорија напитака од кафе, традиционалне кафе, еспреса у зрну, готових производа и слично.

- Највише је погођено угоститељство, значи, тај сектор који је везан за еспресо кафу и тај пад видим искључиво везано за тај дио. Чињеница је да је у једном моменту тај увоз био и физички онемогућен те смо се више-мање сви с тим суочили - каже Самарџија. Истакао је да драстичних промјена у цијене кафе није било те да цијена није расла, него да је чак и у благом паду.

- То је управо због ове чињенице да је потражња смањена, а са друге стране имате чињеницу да се очекује изузетно добар род сирове кафе ове године, прије свега у Бразилу, земљи највећој извозници сирове кафе, што генерално утиче на глобалну цијену. Поред тога постоји још једна ситуација, а то је да је бразилска валута реал ослабила у односу на долар, што такође утиче на саму цијену, тако да ми имамо прилично стабилну цијену посљедњих неколико мјесеци - рекао је Самарџија.

Додао је да су изузетно мале количине кафе које се извозе из БиХ и да то није вриједно ни помињати.

Никола Тојић, власник угоститељског објекта "Зен" у Бијељини, каже за "Независне" да су имали смањену потрошњу кафе у овој години, али да је забиљежена мања потрошња и других производа, а не само кафе.

- Продаја кафе је сигурно пала за око 40 одсто у односу на претходну годину и овај период - рекао је Тојић и додао да из тога разлога мање и набављају овај напитак.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 28m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 3m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 11m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 2m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 29m
    0