Јачање сарадње јавних универзитета из Српске и Јапана

15.04.2022. 19:25
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Универзитет у Источном Сарајеву и престижни Шиншу универзитет из Јапана, који се убраја у 1.000 најбољих свјетских универзитета, посредством Амбасаде БиХ у Јапану, потписали су Споразум о сарадњи на период од пет година.

Званична церемонија потписивања споразума, уз присуство ректора Соичира Накамуре, амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана, проректора и професора, организована је 14. априла 2022. године на јапанском универзитету у префектури Нагано.

Споразумом се, између осталог, предвиђа размјена академског особља и студената, заједничка организација научних догађаја као и учешће у пројектима од обостраног интереса.

Реализација потписивања споразума је услиједила након посјете амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана јапанском универзитету прошле године, а у међувремену је усаглашаван коначни текст споразума између универзитета потписника, са посебним фокусом на сарадњу између медицинских и пољопривредних факултета два универзитета.

По завршетку церемоније потписивања, амбасадор Берјан је, с обзиром на околности изазване пандемијом ковид-19 и немогућности личног присуства руководства УИС-а на заједничкој церемонији потписивања, уручио пригодан поклон ректору јапанског универзитета у име ректора УИС-а, професора доктора Милана Кулића, са симболиком природних љепота и пољопривредних потенцијала Српске.

Ова изузетно респектабилна установа са три кампуса, основана давне 1949. године, неколико годиина заредом проглашена је најбољим еколошким јапанским универзитетом а према свјетској листи УИ ГреенМетриц Wорлд Университy Ранкингс 2020 еколошких универзитета, Шиншу универзитет заузима 38. позицију.

Овим споразумом проширује се сарадња са универзитетима из Српске, обзиром да је у претходном периоду и Универзитет у Бањалуци потписао споразум о сарадњи са овим чувеним јапанским универзитетом.

Коментари 0
Повезане вијести
Меморандум о сарадњи Универзитетских болница из Фоче и Истанбула Меморандум о сарадњи Универзитетских болница из Фоче и Истанбула
Сарадња Звезде и Славије: Један од највећих тренутака за 116 година постојања Сарадња Звезде и Славије: Један од највећих тренутака за 116 година постојања
Руски студенти у посјети дописништву агенције СРНА у Источном Сарајеву Руски студенти у посјети дописништву агенције СРНА у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 15m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 38m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 11m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 8m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 59m
    0