Jačanje saradnje javnih univerziteta iz Srpske i Japana

15.04.2022. 19:25
0
IZVOR: rtrs.tv

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i prestižni Šinšu univerzitet iz Japana, koji se ubraja u 1.000 najboljih svjetskih univerziteta, posredstvom Ambasade BiH u Japanu, potpisali su Sporazum o saradnji na period od pet godina.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma, uz prisustvo rektora Soičira Nakamure, ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana, prorektora i profesora, organizovana je 14. aprila 2022. godine na japanskom univerzitetu u prefekturi Nagano.

Sporazumom se, između ostalog, predviđa razmjena akademskog osoblja i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja kao i učešće u projektima od obostranog interesa.

Realizacija potpisivanja sporazuma je uslijedila nakon posjete ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana japanskom univerzitetu prošle godine, a u međuvremenu je usaglašavan konačni tekst sporazuma između univerziteta potpisnika, sa posebnim fokusom na saradnju između medicinskih i poljoprivrednih fakulteta dva univerziteta.

Po završetku ceremonije potpisivanja, ambasador Berjan je, s obzirom na okolnosti izazvane pandemijom kovid-19 i nemogućnosti ličnog prisustva rukovodstva UIS-a na zajedničkoj ceremoniji potpisivanja, uručio prigodan poklon rektoru japanskog univerziteta u ime rektora UIS-a, profesora doktora Milana Kulića, sa simbolikom prirodnih ljepota i poljoprivrednih potencijala Srpske.

Ova izuzetno respektabilna ustanova sa tri kampusa, osnovana davne 1949. godine, nekoliko godiina zaredom proglašena je najboljim ekološkim japanskim univerzitetom a prema svjetskoj listi UI GreenMetric World University Rankings 2020 ekoloških univerziteta, Šinšu univerzitet zauzima 38. poziciju.

Ovim sporazumom proširuje se saradnja sa univerzitetima iz Srpske, obzirom da je u prethodnom periodu i Univerzitet u Banjaluci potpisao sporazum o saradnji sa ovim čuvenim japanskim univerzitetom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Memorandum o saradnji Univerzitetskih bolnica iz Foče i Istanbula Memorandum o saradnji Univerzitetskih bolnica iz Foče i Istanbula
Saradnja Zvezde i Slavije: Jedan od najvećih trenutaka za 116 godina postojanja Saradnja Zvezde i Slavije: Jedan od najvećih trenutaka za 116 godina postojanja
Ruski studenti u posjeti dopisništvu agencije SRNA u Istočnom Sarajevu Ruski studenti u posjeti dopisništvu agencije SRNA u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 55m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 37m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 5m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 26m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 35m
    0