Jачање сарадње универзитета из Српске и Кине

20.10.2023. 15:31
1
ИЗВОР: katera.news

Универзитет у Источном Сарајеву (УИС) и престижни Ђангсу /Jiangsu/ универзитет из кинеске Јангсу провинције, који спада у 300 најбољих универзитета на свијету према водећој свјетској Шангајској листи рангирања квалитета универзитета (ARWU), потписали су Споразум о сарадњи на период од пет година.

Споразум је потписан посредством Амбасаде Босне и Херцеговине у Народној Републици (НР) Кини.

Званична церемонија потписивања споразума, уз присуство потпредсједника кинеског универзитета за међународну сарадњу, проф. Чаи Јингфенг /Cai Yingfeng/, амбасадора Босне и Херецеговине у НР Кини Њ.Е. Синише Берјана, представника владе провинције и страних делегација из више европских земаља, уприличена је у Нанђингу /Nanjing/, главном граду Ђангсу провинције која броји 80 милиона становника.

Споразум је потписан у оквиру програма конференције посвећене технолошкој сарадњи и размјени Кине и земаља централне и источне Европе /The 2nd China-CEEC Conference on Technology Cooperation and Exchange/. 

Споразумом се, између осталог, предвиђа размјена академског особља и студената, заједничка организација научних догађаја као и учешће у пројектима од обостраног интереса, а планиране су и међусобне посјете.

- Реализација потписивања споразума је услиједила након детаљног усаглашавања коначног текста споразума између универзитета потписника, са посебним фокусом на сарадњу између пољопривредних, медицинских, техничких, правних и економских факултета два универзитета, као и катедри за синологију - навели са Универзитета у Источном Сарајеву.

Овим споразумом проширује се сарадња са универзитетима из Српске, с обзиром на то да је у претходном периоду и Универзитет у Бањој Луци потписао споразум о сарадњи са овим чувеним кинеским универзитетом.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  zorba 20.10.2023. 18:49
  ne nosi onaj drecavo zeleni prslucic taj ga otvara u struku pravi ambasador
Повезане вијести
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Светосавско такмичење младих математичара у Палама Светосавско такмичење младих математичара у Палама
Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака! Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака!
Најчитаније
 • Возачи одустају од вожње на плин
  22h 45m
  4
 • Помозимо Игору да отпутује на операцију
  8h 52m
  0
 • Немања Цуровић побједник Сабора гуслара "Романијо, горо од јунака"
  10h 28m
  0
 • Република Српска стари и нестаје: За 20 година изгубљен град величине Приједора, ускоро ће сваки трећи становник бити пензионер
  21h 56m
  0
 • Порушена табла "Добро дошли у Републику Српску" код Власенице
  9h 7m
  0