Jачање сарадње универзитета из Српске и Кине

20.10.2023. 15:31
1
ИЗВОР: katera.news

Универзитет у Источном Сарајеву (УИС) и престижни Ђангсу /Jiangsu/ универзитет из кинеске Јангсу провинције, који спада у 300 најбољих универзитета на свијету према водећој свјетској Шангајској листи рангирања квалитета универзитета (ARWU), потписали су Споразум о сарадњи на период од пет година.

Споразум је потписан посредством Амбасаде Босне и Херцеговине у Народној Републици (НР) Кини.

Званична церемонија потписивања споразума, уз присуство потпредсједника кинеског универзитета за међународну сарадњу, проф. Чаи Јингфенг /Cai Yingfeng/, амбасадора Босне и Херецеговине у НР Кини Њ.Е. Синише Берјана, представника владе провинције и страних делегација из више европских земаља, уприличена је у Нанђингу /Nanjing/, главном граду Ђангсу провинције која броји 80 милиона становника.

Споразум је потписан у оквиру програма конференције посвећене технолошкој сарадњи и размјени Кине и земаља централне и источне Европе /The 2nd China-CEEC Conference on Technology Cooperation and Exchange/. 

Споразумом се, између осталог, предвиђа размјена академског особља и студената, заједничка организација научних догађаја као и учешће у пројектима од обостраног интереса, а планиране су и међусобне посјете.

- Реализација потписивања споразума је услиједила након детаљног усаглашавања коначног текста споразума између универзитета потписника, са посебним фокусом на сарадњу између пољопривредних, медицинских, техничких, правних и економских факултета два универзитета, као и катедри за синологију - навели са Универзитета у Источном Сарајеву.

Овим споразумом проширује се сарадња са универзитетима из Српске, с обзиром на то да је у претходном периоду и Универзитет у Бањој Луци потписао споразум о сарадњи са овим чувеним кинеским универзитетом.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    zorba 20.10.2023. 18:49
    ne nosi onaj drecavo zeleni prslucic taj ga otvara u struku pravi ambasador
Повезане вијести
Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи
На Универзитету у Источном Сарајеву у првом року уписано 967 студената На Универзитету у Источном Сарајеву у првом року уписано 967 студената
Након првог уписног рока остало 27 слободних мјеста на буџету на Машинском факултету Након првог уписног рока остало 27 слободних мјеста на буџету на Машинском факултету
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 6m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 5m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 41m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 2m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 45m
    9