Jачање сарадње универзитета из Српске и Кине

20.10.2023. 15:31
1
ИЗВОР: katera.news

Универзитет у Источном Сарајеву (УИС) и престижни Ђангсу /Jiangsu/ универзитет из кинеске Јангсу провинције, који спада у 300 најбољих универзитета на свијету према водећој свјетској Шангајској листи рангирања квалитета универзитета (ARWU), потписали су Споразум о сарадњи на период од пет година.

Споразум је потписан посредством Амбасаде Босне и Херцеговине у Народној Републици (НР) Кини.

Званична церемонија потписивања споразума, уз присуство потпредсједника кинеског универзитета за међународну сарадњу, проф. Чаи Јингфенг /Cai Yingfeng/, амбасадора Босне и Херецеговине у НР Кини Њ.Е. Синише Берјана, представника владе провинције и страних делегација из више европских земаља, уприличена је у Нанђингу /Nanjing/, главном граду Ђангсу провинције која броји 80 милиона становника.

Споразум је потписан у оквиру програма конференције посвећене технолошкој сарадњи и размјени Кине и земаља централне и источне Европе /The 2nd China-CEEC Conference on Technology Cooperation and Exchange/. 

Споразумом се, између осталог, предвиђа размјена академског особља и студената, заједничка организација научних догађаја као и учешће у пројектима од обостраног интереса, а планиране су и међусобне посјете.

- Реализација потписивања споразума је услиједила након детаљног усаглашавања коначног текста споразума између универзитета потписника, са посебним фокусом на сарадњу између пољопривредних, медицинских, техничких, правних и економских факултета два универзитета, као и катедри за синологију - навели са Универзитета у Источном Сарајеву.

Овим споразумом проширује се сарадња са универзитетима из Српске, с обзиром на то да је у претходном периоду и Универзитет у Бањој Луци потписао споразум о сарадњи са овим чувеним кинеским универзитетом.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    zorba 20.10.2023. 18:49
    ne nosi onaj drecavo zeleni prslucic taj ga otvara u struku pravi ambasador
Повезане вијести
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    6h 22m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    5h 17m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    22h 39m
    27
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    9h 39m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    8h 40m
    1