Jačanje saradnje univerziteta iz Srpske i Kine

20.10.2023. 15:31
1
IZVOR: katera.news

Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UIS) i prestižni Đangsu /Jiangsu/ univerzitet iz kineske Jangsu provincije, koji spada u 300 najboljih univerziteta na svijetu prema vodećoj svjetskoj Šangajskoj listi rangiranja kvaliteta univerziteta (ARWU), potpisali su Sporazum o saradnji na period od pet godina.

Sporazum je potpisan posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici (NR) Kini.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma, uz prisustvo potpredsjednika kineskog univerziteta za međunarodnu saradnju, prof. Čai Jingfeng /Cai Yingfeng/, ambasadora Bosne i Herecegovine u NR Kini Nj.E. Siniše Berjana, predstavnika vlade provincije i stranih delegacija iz više evropskih zemalja, upriličena je u Nanđingu /Nanjing/, glavnom gradu Đangsu provincije koja broji 80 miliona stanovnika.

Sporazum je potpisan u okviru programa konferencije posvećene tehnološkoj saradnji i razmjeni Kine i zemalja centralne i istočne Evrope /The 2nd China-CEEC Conference on Technology Cooperation and Exchange/. 

Sporazumom se, između ostalog, predviđa razmjena akademskog osoblja i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja kao i učešće u projektima od obostranog interesa, a planirane su i međusobne posjete.

- Realizacija potpisivanja sporazuma je uslijedila nakon detaljnog usaglašavanja konačnog teksta sporazuma između univerziteta potpisnika, sa posebnim fokusom na saradnju između poljoprivrednih, medicinskih, tehničkih, pravnih i ekonomskih fakulteta dva univerziteta, kao i katedri za sinologiju - naveli sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ovim sporazumom proširuje se saradnja sa univerzitetima iz Srpske, s obzirom na to da je u prethodnom periodu i Univerzitet u Banjoj Luci potpisao sporazum o saradnji sa ovim čuvenim kineskim univerzitetom.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    zorba 20.10.2023. 18:49
    ne nosi onaj drecavo zeleni prslucic taj ga otvara u struku pravi ambasador
Povezane vijesti
Tonu gradovi u Kini Tonu gradovi u Kini
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    3h 43m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    22h 5m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    23h 20m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    19h 13m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    22h 19m
    1