Јанко Минић предсједник Регионалног одбора

17.05.2022. 20:39
0
ИЗВОР: srna.rs

Јанко Минић изабран је данас за предсједника Регионалног одбора Организације старјешина Војске Републике Српске Сарајевско-романијске регије, на редовној скупштини те организације на којој су усвојени и план и програм рада за 2022. годину.

Предсједник Скупштине Организације старјешина Војске Републике Српске Благоје Ковачевић рекао је да је на првој редовној сједница Регионалног одбора најважнија тачка била план и прогам рада за 2022. који је јако динамичан и има доста активности.

- У овој годину слиједи обиљежавање 30 година од постојања Републике Српске и Војске Српске, важног јубилеја, као и прикупљање ратне грађе за израду монографије Сарајевско-романијског корпуса 1992-1995 - рекао је Ковачевић новинарима.

Он је додао да израда монографија обухвата нивое бригада, пукова, самосталних батаљона, јединица које су рјешавале задатке током Одбрамбено-отаџбинског рата у Сарајевско-романијском корпусу.

Ковачевић је најавио да желе да ставе на увид широј јавности све ратне догађаје током стварања Републике Српске, те да ће у септембру у организацији Универзитета у Источном Сарајеву учествовати на научном скупу о ратном путу Сарајевско-романијског корпуса.

Он је истакао да једна од важних активности обиљежавање годишњице спајања слободних територија Сарајевско-романијске регије са Херцеговином, али и обиљежавање чувене операције "Лукавац 93".

- Ту свечаност планирамо да обавимо у Трнову 11. јула, симболично како смо то урадили и 11. јула 1992. године. Надамо се да ћемо уз помоћ локалних заједница и са републичког нивоа реализовати постављене циљеве - поручио је Ковачевић.

Новоизабрани предсједник Минић је навео да је њихов задак да организују, промовишу организацију, добију свој значај у Републици Српској, те да поведу рачуна о својим саборцима, старјешинама јер имају сазнања да многи тешко живе, па треба наћи начина да им се помогне.

- Ради се на изради монографије Сарајевско-романијског корпуса која је много значајна, јер оно што напишемо у њој сутра ће се изучавати у школама и остати млађим покољењима који ће упознати како су се њихови очеви, дједови, борили у Одбрамбено-отаџбинском рату - рекао је Минић.

Он је истакао да им је монографија много важна да историју сутра не би писали људи који нису били нити учествовали у рату, па се нада ће бити подржани од актуелних власти, републичких органа јер без њихове подршке то неће моћи урадити.                                                                                                                 

  

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    21h 25m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    21h 32m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    18h 14m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 52m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    13h 24m
    0