Једино превозници у Српској остали кратких рукава

20.04.2022. 09:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Удружење послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске писало је, други пут од почетка ове године, Влади Српске, тражећи помоћ да преброде кризу, а у допису се наводи да су у земљама у окружењу, па и региону, спроведене или се још спроводе мјере подршке овој бранши.

- Те мјере су, рецимо, уплата помоћи предузећима у износу од 500 евра по запосленом раднику мјесечно у Хрватској, уплата износа од 1.000 евра по регистрованом аутобусу мјесечно у Србији, поврат пореза и акциза на потрошено гориво (Словенија, Хрватска, Србија), ослобађање у висини 50 одсто ПДВ-а за превоз путника (Србија) итд - наводи се у овом допису.

Захтјев за нови пакет помоћи превозницима у друмском саобраћају за период од августа 2021. до јануара 2022. године, послат је на неколико адреса, укључујући и Радована Вишковића, предсједника Владе Српске.

- Почетком 2022. године обратили смо вам се за помоћ у виду уплате пореза и доприноса на исплаћене плате, за период август 2021 – јануар 2022. године, односно за укупно шест мјесеци, усљед огромних губитака и тешке ситуације у којој се налази сектор јавног превоза путника у друмском саобраћају - наводи се у овом захтјеву, који је у посједу "Независних новина".

Тврде превозници да из Владе Републике Српске још нису одговорили на тај, први допис, те су, напомињу, поново присиљени да им се обрате са истим захтјевом, у још тежим околностима, у условима енормног раста цијена, прије свега основног енергента за њихов рад - нафте.

- Свјесни смо досадашње обезбијеђене помоћи и захвални смо премијеру и цјелокупној Влади на разумијевању свих наших проблема, али и значаја који овај сектор има на комплетна друштвена и привредна кретања у Српској, те чињенице да би без досадашње помоћи већина предузећа у овом сектору била угашена, а радници би остали без посла - истиче се у допису Удружења послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске.

Како наводе, проблеми који су се јавили у сектору јавног превоза путника нису усамљени само у Српској, већ су погођена сва предузећа из ове бранше у окружењу, Европи, али и у читавом свијету. Проблеми су, истичу, почели са пандемијом, а затим је услиједио рат у Украјини и незапамћен скок цијена.

- Из тог разлога већина земаља, како у окружењу, тако и у остатку Европе, приступила је обезбјеђењу мјера за помоћ и очување капацитета у јавном друмском превозу путника, и те мјере у већини земаља су још увијек на снази - истичу превозници.

Додали су, такође, да у неким земљама постоје и мјере као што су поврат акциза на гориво, поврат и ослобађање од накнаде за путарине, диференцирана стопа ПДВ-а за услугу превоза путника, повлаштена стопа доприноса на плате радника итд, док, како напомињу, у БиХ и Републици Српској не постоје такве повластице и олакшице.

Из Владе Републике Српске нису одговорили на упит Независних у вези са овом тематиком.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    15h 58m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    16h 42m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    20h 47m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    20h 51m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    6h 18m
    0