Јелена Вујичић пише историју Универзитета у Источном Сарајеву и Филозофског факултета у Палама (ФОТО)

27.06.2023. 12:06
1
ИЗВОР: katera.news

Она је први доктор наука у области лингвистике кинеског језика у историји Универзитета у Источном Сарајеву и прва у историји Босне и Херцеговине. Она је млада научница која ће отворити једно ново поглавље за синолошку науку у Републици Српској и ФБиХ.

Рођена је у Брчком, животни пут ће је одвести у Пале, а потом и у Кину гдје ће, као стипендиста Владе НР Кине, провести академску 2013/14. годину на Универзитету за међународне студије у Сиану (西安外国语大 / Xī'ān wàiguóyǔ dàxué).

У августу ове године пуни тридесет година, а за рођендан је добила јединствен поклон о којем, вјероватно, није ни сањала – звање доктора наука.

Она је Јелена Вујичић.

Бити доктор наука је лијеп осјећај, али та титула носи и велику одговорност. Желим да будем корисна. Надам се да ћу сада моћи направити прилике за друге младе колеге, олакшати им пут ка науци, те да ћу бити корисна својој заједници и цијелој држави, отпочела је Јелена разговор за портал „Катера“.

Одувијек је релативно лако усвајала стране језике, а када је дошло вријеме да упише факултет, размишљала је о језицима који нису типични избор људи са ових простора.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

И тако је одлучила да упише кинески језик који је одувијек фасцинирао. Имала је жељу да се бави и источњачким културама, па се њен избор чинио као пун погодак.

Академске 2012/13. године уписује студијски програм Кинески и енглески језик и књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву и врло брзо схавата да је донијела праву одлуку.

- На другој години основних студија сам, као стипендиста Амбасаде НР Кине и БиХ, добила прилику да једну академску годину проведем на универзитету у Кини. Тада се моја љубав према кинеском језику и култури додатно распламсала. Осјећала сам велику одговорност због тога што сам добила такву прилику, те сам вриједно радила на усавршавању.  Када сам се вратила у БиХ, те дипломирала на Филозофском факултету у Палама, добила сам прилику да се придружим Катедри за синологију у професионалном и будем изабрана у звање асистента – рекла је она.

Тада почиње њен професионални пут, а мастер тезу на Универзитету у Источном Сарајеву одбраниће 2018. године, оцјеном 10. И управо те 2018. године Јелена ће отворити ново поглавље у нашој науци јер ће њена одбрана мастер рада постати прва из области кинеске лингвистике у БиХ.

- Тада бивам мотивисана да упишем и докторске студије и наставим своја истраживања. Током докторских студија, била сам стипендиста Министарства просвете НР Кине, учествовала на многобројним међународним семинарима и конференцијама, те објављивала радове и бавила се преводима, како књижевним, тако и судским. Тренутно учествујем на неколико међународних научних пројеката са партнерима из Кине, Француске и Латвије - говори наша саговорница.

За све то вријеме Јелена ужива у наставном процесу са талентованим студентима.

- Драго ми је што сам професор. То је за мене најљепши посао на свијету – бити у могућности некоме показати пут ка знању. Имам срећу да радим са дивним и квалитетним студентима – додала је она.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

У неформалном разговору који смо водили, Јелена нам је рекла да се није сусретала са осудама због избора професије, те да људи најчешће буду радознали и у чуду јер им је прва асоцијација на кинески језик мистичност.

- Волим да разбијам предрасуде о кинеском језику, те радо охрабрујем и друге да се њиме баве – рекла је кроз осмијех наша саговорница.

Кинески језик јесте тежак, потврђује она, али нипошто није немогућ за научити.

- Много је другачији од индоевропских језика који се обично уче у нашем окружењу, па то људима ствара осјећај страха од неуспјеха. Међутим, бројне генерације наших студената могу да буду прави примјер тога да је кинески језик могуће савладати – истакла је она.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Јелена не жели отићи из Републике Српске и БиХ, жели остати и помагати у образовању студената и радити на развоју синологије на нашим просторима.

С разлогом је ту!

Биографија

Јелена Вујичић рођена је 31. августа 1993. године у Брчком. Основну школу, а потом Гимназију „Васо Пелагић” завршила је у Брчком. Академске 2012/13. године уписала је студијски програм Кинески и енглески језик и књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Као стипендиста Владе НР Кине, академску 2013/14. годину провела је на Универзитету за међународне студије у Сиану (西安外国语大 / Xī'ān wàiguóyǔ dàxué). Током основних студија, била је ангажована као предавач у Конфучијевој учионици на Филозофском факултету Пале.

По завршетку основних студија, изабрана је у звање асистента за ужу научну област Специфични језици (синологија) на Катедри за синологију. Одмах након дипломирања, 2016. године, уписује мастер студије на студијском програму Кинески језик и књижевности. Након одбрањеног мастер рада, под називом Изражавање времена на кинеском језику, 2018. године, стиче диплому мастера кинеског језика и књижевности, те бива изабрана у звање вишег асистента за ужу научну област Специфични језици (синологија). Исте, 2018. године, уписује докторске студије Филологије (смјер лингвистика) на Филозофском факултету УИС и отпочиње истраживачке процесе у области примијењене лингвистике, усвајања другог/страног језика, анализе грешака и контрастивне језичке анализе. Током докторских студија била је стипендиста Центра за језичку едукацију и сарадњу Министарства за образовање НР Кине. Докторирала је у јуну 2013. године одбранивши докторску дисертацију под називом Анализа негативног трансфера са матерњег на кинески језик у писаној продукцији србофоних студената.

До сада је објавила четири научна рада у домаћим и страним међународним научним часописима. Превела је једну књигу у издању Универзитета за међународне студије у Пекингу (北京外国 大学 / Běijīng wàiguóyǔ dàxué) (у штампи). Била је учесник неколико међународних семинара, конференција и едукативних форума одржаних на универзитетима у НР Кини, Мађарској, Латвији и Француској, гдје је имала прилику да се додатно усавршава у области лингвистике и методике наставе кинеског језика.

Тренутно учествује у изради два међународна научна пројекта као сарадник и аутор (у сарадњи са Универзитетом за технологију у Пекингу (北京理工大学/ Běijīng lǐgōng dàxué) и Универзитетом у Поатјеу).

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pale 27.06.2023. 15:42
    Djevojka je za primjer mladima
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 24m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 19m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 7m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 13m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 41m
    0