Јереј Видак Вујадиновић: Симболика Бадњака

12.01.2024. 22:00
1
ИЗВОР: katera.news

У низу живописних обиљежја празника Рождества Христовог, на посебан начин издваја се симболика Бадњег дрвета. Имамо неколико тумачења о настанку и употреби Бадњака. У 96. псалму, гдје се велича Слава Божија, каже се: Нека се весели поље и све што је на њему и нека се радују сва дрвета шумска (Пс 96,11). Сљедујући овим стиховима,  Хришћани користе мотиве из природе како би на најљепши и најдостојанственији начин обиљежили празник.

Такође, Бадње дрво за нас има и другу веома битну симболику, јер својим лишћем и Богом даним украсима, који одољевају ниским температурама и снијегу, даје наду у долазак прољећа и новог живота, а то је за нас хришћане свакако Васкрсење. У ноћи Рођења Христовог, пастири су загријали пећину гдје се Богомладенац родио и то је предивна симболика уткана у наше обичаје да се у навечерје празника наложи бадњак, угрије кућа, дјеци се у сламу ставе дарови и тако се у окриљу православног дома, као Цркве у малом, дочекује празник Божић. 

Новије вријеме донијело је и другачији начин живота, па самим тим већина домова нема могућност да бадњак наложи, нарочито у зградама и становима гдје постоје други видови гријања. Посљедица тога је остављање бадњака и сламе по контејнерима и осталим сличним нечистим мјестима, што баш и није складу са претходно реченим.

Слика

Управе парохија, посљедњих година нуде рјешење проблема, и дају могућност да сваки вјерник који нема начин да свој бадњак одложи на пристојно мјесто, да га донесе у порту храма гдје ће поново бити извршено налагање остатака бадњака.

Бацањем бадњака на нечисто мјесто, показујемо да нам наша вјера и традиција у основи не значе ништа, већ само прости формализам и неки обичај који "ваља" или "не ваља" провести.  

јереј Видак Вујадиновић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Luka Vica 13.01.2024. 08:12
    Svaka vam je na mjestu. 🙂
    Upravo na ovaj nacin i stalnim napominjanjem i objasnjavanjem, moze se rijesiti ovaj problem.
Повезане вијести
Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан? Мали Божић: Којим обичајима су се некада обиљежавали Нова година и Васиљевдан?
Позив вјерницима да бадњаке донесу у порту храма Светог Василија Острошког на Вељинама Позив вјерницима да бадњаке донесу у порту храма Светог Василија Острошког на Вељинама
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 0m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    22h 24m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    17h 53m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    9h 30m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    9h 11m
    0