Jerej Vidak Vujadinović: Simbolika Badnjaka

12.01.2024. 22:00
1
IZVOR: katera.news

U nizu živopisnih obilježja praznika Roždestva Hristovog, na poseban način izdvaja se simbolika Badnjeg drveta. Imamo nekoliko tumačenja o nastanku i upotrebi Badnjaka. U 96. psalmu, gdje se veliča Slava Božija, kaže se: Neka se veseli polje i sve što je na njemu i neka se raduju sva drveta šumska (Ps 96,11). Sljedujući ovim stihovima,  Hrišćani koriste motive iz prirode kako bi na najljepši i najdostojanstveniji način obilježili praznik.

Takođe, Badnje drvo za nas ima i drugu veoma bitnu simboliku, jer svojim lišćem i Bogom danim ukrasima, koji odoljevaju niskim temperaturama i snijegu, daje nadu u dolazak proljeća i novog života, a to je za nas hrišćane svakako Vaskrsenje. U noći Rođenja Hristovog, pastiri su zagrijali pećinu gdje se Bogomladenac rodio i to je predivna simbolika utkana u naše običaje da se u navečerje praznika naloži badnjak, ugrije kuća, djeci se u slamu stave darovi i tako se u okrilju pravoslavnog doma, kao Crkve u malom, dočekuje praznik Božić. 

Novije vrijeme donijelo je i drugačiji način života, pa samim tim većina domova nema mogućnost da badnjak naloži, naročito u zgradama i stanovima gdje postoje drugi vidovi grijanja. Posljedica toga je ostavljanje badnjaka i slame po kontejnerima i ostalim sličnim nečistim mjestima, što baš i nije skladu sa prethodno rečenim.

Slika

Uprave parohija, posljednjih godina nude rješenje problema, i daju mogućnost da svaki vjernik koji nema način da svoj badnjak odloži na pristojno mjesto, da ga donese u portu hrama gdje će ponovo biti izvršeno nalaganje ostataka badnjaka.

Bacanjem badnjaka na nečisto mjesto, pokazujemo da nam naša vjera i tradicija u osnovi ne znače ništa, već samo prosti formalizam i neki običaj koji "valja" ili "ne valja" provesti.  

jerej Vidak Vujadinović

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Luka Vica 13.01.2024. 08:12
    Svaka vam je na mjestu. 🙂
    Upravo na ovaj nacin i stalnim napominjanjem i objasnjavanjem, moze se rijesiti ovaj problem.
Povezane vijesti
Jerej Vidak Vujadinović - Dječak Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
Mali Božić: Kojim običajima su se nekada obilježavali Nova godina i Vasiljevdan? Mali Božić: Kojim običajima su se nekada obilježavali Nova godina i Vasiljevdan?
Poziv vjernicima da badnjake donesu u portu hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama Poziv vjernicima da badnjake donesu u portu hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    7h 59m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    9h 14m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    15h 5m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    13h 32m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    15h 24m
    0