Јеремић: Превенција болести код здравих жена један од основних циљева Удружења „ФеминИС“

10.10.2024. 12:41
0
ИЗВОР: katera.news

Жене су љепши и њежнији пол, али љепота жене није у њеном лицу или коси, него у женском срцу у ком станују немјерљива снага и иста толика љубав. Жене су храбри борци у свим животним биткама, али постоје и оне битке у којима је непријатељ много јачи, а борба је неравноправна. Борба са тешком болешћу, са раком дојке је тешка, исцрпљујућа и неравноправна. И најчешће само женска.

Мјесец октобар посвећен је борби против рака дојке.

Посљедњих година у БиХ број обољелих од карцинома у забрињавајућем је порасту. Стотине хиљада жена годишње умре од посљедица карцинома дојке, а истовремено буде регистровано око 1,3 милиона новообољелих. Подаци су ово Свјетске здравствене организације, која наводи да је рак дојке један од најчешћих злоћудних тумора код жена широм свијета. 

Рак грилића материце је други најучесталији малигном код жена, а само 2022. године од ове болести је умрло око 349.000 жена.

Свака три дана у Босни и Херцеговини од рака грлића материце премине једна жена. Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, од рака грлића материце годишње се региструје 200 новообољелих пацијената, а њих 50 изгуби битку за живот.

Да је слична ситуација и у ФБиХ показују подаци њиховог Завода за јавно здравство, који говоре да од рака грлића материце сваке године премине више од 60 жена.

То није само статистика, те жене су нечије мајке, баке, супруге, сестре, тетке, пријатељице, колегинице.

За портал „Катера“ говорила је Маја Јеремић, предсједница удружења жена обољелих и лијечених од карцинома дојке и репродуктивних органа „ФеминИС“ из Источног Сарајева.

Маја је једна од оних жена која се излијечила од карцинома грлића материце, а како истиче, идеја за оснивање овог удружења јавила се баш у тренуцима у којима јој је фалио разговор са женама које су прошле исти, трновит пут.

Неколико година касније, удруженим снагама са женама које су и саме добиле исту борбу, те уз подршку управе ЈЗУ Болнице „Србија“, основала је удружење.

У пријатном разговору који смо водили, Јеремић нам је рекла да је имала жељу да окупи све обољеле жене од карцинома дојке и репродуктивних органа из шест општина које улазе у састав града Источно Сарајево у једну заједницу и пружи им сву подршку.

Оно на шта нам је посебно скренула пажњу је да је некада раније постојало Удружење „АГАТА“ које је временом формално престало постојати.

- Нажалост, многе жене које су биле чланице тог удружења преминуле су. Неколико њих наставило је, колико су биле у могућности, помагати и савјетовати жене, иако је удружење престало формално постојати – рекла је она.

Она је истакла да је новоосновано удружење на неки начин одавање почасти свим женама које су изгубиле борбу са овом тешком болешћу.

Говорећи о удружењу „ФеминИС“,  Јеремић је навела да се привремена канцеларија налази у кругу Болнице „Србија“, у канцеларији коју користи Комора доктора медицине Републике Српске, те да је превенција болести код здравих жена један од њихових основних циљева, поред подршке обољелим женама.

- Од 14. до 24. октобра ћемо у Болници „Србија“ организовати бесплатне прегледe дојки које ће обављати др Милорада Шупића у  Поликлиници. Захваљујући спонзорству организације „Think Pink BiH“, те сарадњи са надлежним домовима здравља, добили смо прилику да организујемо бесплатне мамографске прегледе за 150 жена у Сокоцу, Трнову и Источном Новом Сарајеву. Oсим мамографских прегледа, свим женама ће бити мјерен ниво шећера у крви те крвни притисак. Посебно ми је задовољство што су се жене у рекордном року пријавиле код надлежних домова здравља за ове прегледе јер то показује колико, ипак, воде рачуна о превентивним прегледима и схватају њихову важност – навела је Јеремић.

Чланице овог удружења ће се посветити и организовању групних разговора обољелих жена са психотерапеутом.

Важност прихватања саме болести је, истиче наша саговорница, први корак на путу оздрављења, а велики број жена се, нажалост, не успије изборити са првим изазовом.

- Због тога желимо и на овај начин, кроз разговор и радионице са психотерапеутом, помоћи свим обољелим женама да прихвате и схвате да нису саме у овој борби, а то им на најбољи могући начин могу пренијети жене које су прошле кроз исто – истакла је.

На наше питање шта је кључно у превенцији и борби са опаком болешћу, Јеремић је истакла да су то превентивни прегледи који знатно утичу на могућност излијечења, те да је то најисплативија дугорочна стратегија у очувању колективног здравља жена.

- Број обољелих од карцинома јесте у порасту, али захваљујући раној дијагнози због повећане свијести о важности превентивних прегледа, и стопа преживљавања је, такође, у порасту – нагласила је она.

За крај разговора, наша саговорница је истакла да је удружење тренутно броји око 40 чланова, те да је чланарина бесплатна.

Све жене које су обољеле и лијечене од карцинома дојке и репродуктивних органа, а жељеле би бити дио овог удружења, Јеремић је позвала да се јаве на имејл-адресу feminis2024@gmail.com или на број телефона 066/034-656.

Такође, позвала је и све жене да се придруже „виртуелној заједници“ на Фејсбук мрежи.

Овај разговор са Мајом Јеремић, предсједницом удружења жена обољелих и лијечених од карцинома дојке и репродуктивних органа „ФеминИС“ из Источног Сарајева допринос је портала Катера у подизању свијести о важности превенције и раног откривања рака.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни превентивни прегледи дојки од 14. до 24. октобра у Болници „Србија“ Бесплатни превентивни прегледи дојки од 14. до 24. октобра у Болници „Србија“
Расписан конкурс за 23. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе Расписан конкурс за 23. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе
Породица настрадалих тражи максималну казну затвора за Амира Кујовића Породица настрадалих тражи максималну казну затвора за Амира Кујовића
Најчитаније
  • Пронађен засад марихуане у Палама (ФОТО)
    5h 36m
    0
  • У Сарајеву покренуто клизиште (ФОТО)
    17h 33m
    0
  • Јак земљотрес погодио Србију
    22h 5m
    0
  • Ухапшено седам лица, сумња се на међународну трговину људима и проституцију
    23h 44m
    0
  • У петак хуманитарни базар у дворишту вртића „Коцкалоне“ у Источној Илиџи
    21h 33m
    0