Jeremić: Prevencija bolesti kod zdravih žena jedan od osnovnih ciljeva Udruženja „FeminIS“

10.10.2024. 12:41
0
IZVOR: katera.news

Žene su ljepši i nježniji pol, ali ljepota žene nije u njenom licu ili kosi, nego u ženskom srcu u kom stanuju nemjerljiva snaga i ista tolika ljubav. Žene su hrabri borci u svim životnim bitkama, ali postoje i one bitke u kojima je neprijatelj mnogo jači, a borba je neravnopravna. Borba sa teškom bolešću, sa rakom dojke je teška, iscrpljujuća i neravnopravna. I najčešće samo ženska.

Mjesec oktobar posvećen je borbi protiv raka dojke.

Posljednjih godina u BiH broj oboljelih od karcinoma u zabrinjavajućem je porastu. Stotine hiljada žena godišnje umre od posljedica karcinoma dojke, a istovremeno bude registrovano oko 1,3 miliona novooboljelih. Podaci su ovo Svjetske zdravstvene organizacije, koja navodi da je rak dojke jedan od najčešćih zloćudnih tumora kod žena širom svijeta. 

Rak grilića materice je drugi najučestaliji malignom kod žena, a samo 2022. godine od ove bolesti je umrlo oko 349.000 žena.

Svaka tri dana u Bosni i Hercegovini od raka grlića materice premine jedna žena. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, od raka grlića materice godišnje se registruje 200 novooboljelih pacijenata, a njih 50 izgubi bitku za život.

Da je slična situacija i u FBiH pokazuju podaci njihovog Zavoda za javno zdravstvo, koji govore da od raka grlića materice svake godine premine više od 60 žena.

To nije samo statistika, te žene su nečije majke, bake, supruge, sestre, tetke, prijateljice, koleginice.

Za portal „Katera“ govorila je Maja Jeremić, predsjednica udruženja žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke i reproduktivnih organa „FeminIS“ iz Istočnog Sarajeva.

Maja je jedna od onih žena koja se izliječila od karcinoma grlića materice, a kako ističe, ideja za osnivanje ovog udruženja javila se baš u trenucima u kojima joj je falio razgovor sa ženama koje su prošle isti, trnovit put.

Nekoliko godina kasnije, udruženim snagama sa ženama koje su i same dobile istu borbu, te uz podršku uprave JZU Bolnice „Srbija“, osnovala je udruženje.

U prijatnom razgovoru koji smo vodili, Jeremić nam je rekla da je imala želju da okupi sve oboljele žene od karcinoma dojke i reproduktivnih organa iz šest opština koje ulaze u sastav grada Istočno Sarajevo u jednu zajednicu i pruži im svu podršku.

Ono na šta nam je posebno skrenula pažnju je da je nekada ranije postojalo Udruženje „AGATA“ koje je vremenom formalno prestalo postojati.

- Nažalost, mnoge žene koje su bile članice tog udruženja preminule su. Nekoliko njih nastavilo je, koliko su bile u mogućnosti, pomagati i savjetovati žene, iako je udruženje prestalo formalno postojati – rekla je ona.

Ona je istakla da je novoosnovano udruženje na neki način odavanje počasti svim ženama koje su izgubile borbu sa ovom teškom bolešću.

Govoreći o udruženju „FeminIS“,  Jeremić je navela da se privremena kancelarija nalazi u krugu Bolnice „Srbija“, u kancelariji koju koristi Komora doktora medicine Republike Srpske, te da je prevencija bolesti kod zdravih žena jedan od njihovih osnovnih ciljeva, pored podrške oboljelim ženama.

- Od 14. do 24. oktobra ćemo u Bolnici „Srbija“ organizovati besplatne preglede dojki koje će obavljati dr Milorada Šupića u  Poliklinici. Zahvaljujući sponzorstvu organizacije „Think Pink BiH“, te saradnji sa nadležnim domovima zdravlja, dobili smo priliku da organizujemo besplatne mamografske preglede za 150 žena u Sokocu, Trnovu i Istočnom Novom Sarajevu. Osim mamografskih pregleda, svim ženama će biti mjeren nivo šećera u krvi te krvni pritisak. Posebno mi je zadovoljstvo što su se žene u rekordnom roku prijavile kod nadležnih domova zdravlja za ove preglede jer to pokazuje koliko, ipak, vode računa o preventivnim pregledima i shvataju njihovu važnost – navela je Jeremić.

Članice ovog udruženja će se posvetiti i organizovanju grupnih razgovora oboljelih žena sa psihoterapeutom.

Važnost prihvatanja same bolesti je, ističe naša sagovornica, prvi korak na putu ozdravljenja, a veliki broj žena se, nažalost, ne uspije izboriti sa prvim izazovom.

- Zbog toga želimo i na ovaj način, kroz razgovor i radionice sa psihoterapeutom, pomoći svim oboljelim ženama da prihvate i shvate da nisu same u ovoj borbi, a to im na najbolji mogući način mogu prenijeti žene koje su prošle kroz isto – istakla je.

Na naše pitanje šta je ključno u prevenciji i borbi sa opakom bolešću, Jeremić je istakla da su to preventivni pregledi koji znatno utiču na mogućnost izliječenja, te da je to najisplativija dugoročna strategija u očuvanju kolektivnog zdravlja žena.

- Broj oboljelih od karcinoma jeste u porastu, ali zahvaljujući ranoj dijagnozi zbog povećane svijesti o važnosti preventivnih pregleda, i stopa preživljavanja je, takođe, u porastu – naglasila je ona.

Za kraj razgovora, naša sagovornica je istakla da je udruženje trenutno broji oko 40 članova, te da je članarina besplatna.

Sve žene koje su oboljele i liječene od karcinoma dojke i reproduktivnih organa, a željele bi biti dio ovog udruženja, Jeremić je pozvala da se jave na imejl-adresu feminis2024@gmail.com ili na broj telefona 066/034-656.

Takođe, pozvala je i sve žene da se pridruže „virtuelnoj zajednici“ na Fejsbuk mreži.

Ovaj razgovor sa Majom Jeremić, predsjednicom udruženja žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke i reproduktivnih organa „FeminIS“ iz Istočnog Sarajeva doprinos je portala Katera u podizanju svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Besplatni preventivni pregledi dojki od 14. do 24. oktobra u Bolnici „Srbija“ Besplatni preventivni pregledi dojki od 14. do 24. oktobra u Bolnici „Srbija“
Raspisan konkurs za 23. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade Raspisan konkurs za 23. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade
Porodica nastradalih traži maksimalnu kaznu zatvora za Amira Kujovića Porodica nastradalih traži maksimalnu kaznu zatvora za Amira Kujovića
Najčitanije
  • Pronađen zasad marihuane u Palama (FOTO)
    5h 36m
    0
  • U Sarajevu pokrenuto klizište (FOTO)
    17h 33m
    0
  • Jak zemljotres pogodio Srbiju
    22h 5m
    0
  • Uhapšeno sedam lica, sumnja se na međunarodnu trgovinu ljudima i prostituciju
    23h 44m
    0
  • U petak humanitarni bazar u dvorištu vrtića „Kockalone“ u Istočnoj Ilidži
    21h 33m
    0