Језиве сцене купатила на породиљском одјељењу УКЦ РС

24.09.2020. 19:58
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Фотографије тоалета које користе породиље на Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ Републике Српске у Бањалуци, а који изгледају попут пољског Ве-Це-а, шокирале су грађане.

С разлогом се поставља питање на који начин се надлежни односе према мајкама дјеце за којом толико вапи Република Српска. Неке од мајки које су се недавно породиле контактирале су редакцију портала "Srpskainfo" и послале фотографије.

Да ли је могуће да годинама нема новца да се спорни тоалети доведу у нормално стање, а да се истовремено издвајају десетине милиона марака за паркинг УКЦ РС? Да ли је могуће да се покрећу фондације попут оне “Дјеца нам се рађала”, а да у исто вријеме купатила за породиље у највећој здравственој установи Републике Српске изгледају као да су најцрња рупа?

Зачепљени одводи, зарђале туш кабине, одваљени подови, топла су “добродошлица” свим мајкама које своје потомство одлуче донијети на свијет у УКЦ Републике Српске.

Потресна свједочења породиља о катастрофалном стању на Клиници за гинекологију и акушерство откривају да није само ситуација катастрофална у тоалетима, већ и у собама, односно креветима на којима леже младе мајке, пазећи да се не набоду на жице које штрче из дотрајалих душека!

Из УКЦ одговарају да је код Европске инвестиционе банке аплицирано за пројекат реконструкције и опремања Клинике за гинекологију и акушерство и да је тај процес у току. Сматрају да су купатила претежно у задовољавајућем стању и “испуњавају основне услове за потребе пацијената и особља”.

– С обзиром на старост објекта, очекивати је да санитарни чворови нису нови, али се радно особље УКЦ РС труди да све буде чисто и у служби пацијената. Оно што није познато јавности је чињеница да се у објекту налазе гусане цијеви, које су старе око 40 година, и да није могуће извршити парцијалну замјену тих цијеви савременим пластичним цијевима, већ је потребно да се изврши комплетна замјена канализационих система – навели су из УКЦ РС.

Додали су и како су Министарству здравља и социјалне заштите РС прије епидемије поднијели захтјев за одобравање средстава како би се санирали мокри чворови, али да нису добили повратну информацију.

Након оваквог одговора из УКЦ, обратили су се и ресорном министарству, у којем кажу да су упознати с потребом радова за санацију санитетских чворова објекта Матернитеа ЈЗУ УКЦ Републике Српске и да су опредијељени за реализацију тог пројекта.

– Министарство здравља и социјалне заштите РС је од ЈЗУ УКЦ Републике Српске затражило додатна документа и информације. У току је прикупљање потребне документације, које је у претходном периоду било отежано из објективних разлога пандемије корона вируса – навели су из министарства.

Катастрофално стање у тоалетима за породиље траје годинама, а у јулу 2019. извршена је и ванредна инспекцијска контрола у УКЦ РС, која је потврдила да има озбиљних пропуста у тоалетима, и то на више клиника.

– Нема тоалетног папира, сапуна и убруса за брисање руку. Нема сијалица, нема ни резервних, па их пацијенти морају куповати. На Клиници за гинекологију и акушерство тоалети за лежеће пацијенте су у неадекватном стању усљед дотрајалости. Чистоћа санитарија је на задовољавајућем нивоу – били су неки од закључака санитарних инспектора након ванредне инспекцијске контроле у УКЦ прије годину дана.

С обзиром на то да је од УКЦ тада затражено да се наведени недостаци отклоне, провјерили смо да ли је то учињено, али закључак је и више него очигледан. Заправо, онај најбитнији недостатак, а то је катастрофалан тоалет, уопште није отклоњен, јер је за тако нешто, како су навели из Републичког инспектората, остављен дужи рок УКЦ!?

Слика

Душанка Макивић, портпарол Републичког инспектората, изјавила је да је републички здравствени инспектор извршио поновну инспекцијску контролу везано за извршење наложене мјере, која је односи на одржавање хигијене у тоалетима за пацијенте и обезбјеђивање средстава за одржавање хигијене у њима.

– Том приликом је утврђено је да је хигијена тоалета за пацијенте била на задовољавајућем нивоу, да је обезбијеђено вјештачко освјетљење, као и средства за одржавање личне хигијене. С обзиром да у тренутку обављања контроле није истекао рок за извршење друге мјере из рјешења, којом је наложена санација дотрајалих санитарних чворова, рјешење није било извршно и коначно, сходно томе, инспектор није контролисао другу мјеру – закључили су из Републичког инспектората.

Коментари 0
Повезане вијести
Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ Бањалука (ВИДЕО) Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ ...
Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске
Др Арамбашић и др Тамбурић у Болници „Србија“ крајем новембра Др Арамбашић и др Тамбурић у Болници „Србија“ крајем новембра
Најчитаније
  • Мајка херој: Лејла допливала кроз бујицу и спасила кћерку
    10h 47m
    0
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    9h 45m
    0
  • Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
    13h 38m
    0
  • Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
    14h 55m
    1
  • "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
    9h 59m
    1