Јоаникије најближи цетињском трону

21.05.2021. 13:53
0
ИЗВОР: Глас Српске

Након паузе од скоро двије године, а први пут под предсједатељством патријарха Порфирија, у понедјељак ће засједати Свети архијерејски сабор Српске православне цркве и разматрати више именовања и друга питања важна за живот и рад цркве у наредном периоду.

Сједница сабора биће одржана на празник Светих Кирила и Методија у Храму Светог Саве. Првобитно је било планирано да сабор буде одржан у Пећи, гдје је и патријарх Порфирије требало да буде свечано уведен у древни пећки трон, али усљед епидемиолошке ситуације и мјера које су на снази у јужној српској покрајини ово је одложено до даљег.

Свети архијерејски сабор највише је тијело у пословима вјере и богослужења и, по правилу, одржава се два пута годишње. Због ванредне ситуације усљед епидемије вируса корона Сабор СПЦ прошле године није засједао и на овом дневном реду наћи ће се бројна питања од значаја за функционисање цркве и њеног живота у наредном периоду.

Јавности је свакако најзанимљивије питање избор насљедника блаженопочившег митрополита Амфилохија, а најизгледнији кандидат је садашњи епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. Поред цетињског трона, упражњене су остале и Митрополија загребачко-љубљанска, гдје је до сада био садашњи патријарх Порфирије, и Епархија ваљевска која је остала упражњена након упокојења владике Милутина.

Професор историје на Филозофском факултету у Бањалуци Бошко Бранковић каже за “Глас Српске” да у цркви нема мање или више битних питања, те да се именима нових епископа одувијек лицитирало.

- Такву ситуацију имамо пред сваки избор патријарха, а тако је било и сада. И увјерили смо се да међу владикама влада јединство и да нема већих проблема. Сигуран сам да ће архијереји и сада донијети најбоље могуће рјешење - рекао је Бранковић.

Када је ријеч о другим питањима, очекује се да архијереји размотре и одлуке Синода из претходног периода, те изаберу његове нове чланове, а увијек важна тема је и Косово и Метохија.

- Мислим да ту неће бити већих одступања, поготово ако у обзир узмемо и изјаве патријарха Порфирија. Скоро да нема погрешно изговорене ријечи и све оне воде смиривању тог нашег националног брода. Без обзира на то што постоје разни притисци и критике на рачун српског народа, црква се и сада показала као његова мирна лука - рекао је Бранковић.

Окупљања архијереја одувијек привлаче пажњу, а врло често им претходе бројни медијски написи и спекулације. Неке од њих имају за циљ и да се утиче на поједине одлуке или да се покуша унијети нестабилност у сабор. Ни сада није била другачија ситуација, а у јавности су се појавиле бројне оптужбе и напади на владике пакрачко-славонског Јована и будимљанско-никшићког Јоаникија, као и бројне манипулативне поруке везане за свештенство у Црној Гори.

- Спинови, да ли медијски или политички, имају одређену намјеру да се покуша извршити некакав притисак. Међутим, било је спинова и при избору патријарха о подјелама међу владикама и слично и показало се да постоји јединство и да избор није оспорен ни са једне стране. Тако је и сада, медијски и политички притисци постоје, неко је те приче пустио. Али сигуран сам да ће све бити у реду када се сабор заврши и да ће архијереји донијети најбоље одлуке - закључио је Бранковић.

Пећки трон

 

Одлука да не буде извршено увођење у древни пећки трон патријарха Порфирија од појединаца је тумачена као “издаја КиМ” и “промјена политике цркве”. Међутим, како истиче Бошко Бранковић, црква не води политику и оваква ситуација није нова.

- То не нарушава ништа. Када је васпостављено јединство Српске православне цркве, патријарх Димитрије је устоличен након четири године, кад су се стекли услови. И данас епидемиолошки услови не дозвољавају устоличење и то ће бити извршено чим се они стекну - рекао је Бранковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут Митрополит Јоаникије: Пут спасења је уски пут
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    23h 56m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    14h 51m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    13h 40m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    16h 17m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    16h 22m
    0