Јоргован, љековита биљка која цвјета само три седмице у години

28.03.2023. 22:05
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Прољећно цвијеће један је од бројних разлога због којих се веселимо топлијим данима, а међу бројним врстама тешко је издвојити само једно као најпосебније - јер уживамо у цвјетању магнолија, зумбула, али и јоргована, најмириснијег прољећног цвијећа.

Јоргован има велики број сорти, а цвјетови су му обично љубичасти, али постоје и бијели, свијетложути и розе примјерци. Неке од тих боја прати симболика, па тако розе јоргован говори о првој љубави, а бијели упућује на невиност, због чега се често дарује у букетима. Њежнољубичасти, тамне боје патлиџана или пак бијели и роскасти - јорговани су у свакој својој боји увијек бујни, миомирисни и романтични.

Цвјетају кратко и ријетко

Прекрасни јорговани цвјетају тек око три седмице у години, веома су њежни те лако вену, а животни вијек у вази им можете продужити ако им сваки дан мијењате хладну воду те их подрезујете -  тако ће свакој просторији подарити дозу романтике, неодољивог мириса и проље'не свјежине. Кључно је да искористите пероиод њиховог цвјетања, које обично започиње у априлу, јер они кроз три до четири седмице губе своје мирисне цвјетове те остају само зелени листови.

Украсна биљка љековитих својстава

Јорговани садрже иридоиде, који представљају најобилније и најдјелотворније фитонутријенте које биљка производи за своју самоодбрану, лигнане и друге спојеве попут флавоноида и сесквитерпена. У обичном јорговану пронађени су минерали и аминокиселине. Резултати су потврдили и да цвјетови и листови јоргована садрже 15 макро и микро елемената, од којих је најзаступљенији силицијум. Присутно је до 15 аминокиселина, од којих су високозаступљене аспарагинска и глутаминска киселина.

За конзумацију се користе сирови цвјетови или се мотају па прже као помфрит. Конзумација сирових цвјетова може помоћи у случају вјетрова и затвора. Помало су горки и дјелују тако да исушују усну шупљину. Лишће и плодови јоргована користе се за превентиву рецидива болести, средство против грознице, тоник и средство које уништава и помаже код избацивања цријевних паразита. Као тоник се може користити захваљујући чињеници да има астрингентско својство па стеже и суши кожу.

Примјена у козметици

Јорговани се често користе и у козметици, посебно код израде парфема. Од цвјетова јоргована производи се уље које се тада користи у парфемима. Од цвјетова јоргована може се направити и мирисни уљни мацерат, који се користи за његу тијела и масажу.

Симболика јоргована

Свако цвијеће има одређену симболику, па тако и јорговани. Љубичасти јорговани, који су по мишљењу многих и најљепши, симбол су тако невине, прве љубави и заљубљености. Сматра се наиме како су они сјајан приказ првих заљубљивања, која су често опојна и сензационално емотивна, али и кратког трајања - баш као и цвијет јоргована.

Историја

Јорговани су дошли у Европу у 16. вијеку из Азије, а људи су се толико заљубили у ову биљку да су кроз вијекове успјели створити више од хиљаду сорти јоргована. Ова је биљка најпопуларнија у Сједињеним Америчким Државама, гдје се сваке године широм земље у прољеће одржавају и фестивали јоргована, као и такмичења у којима се врсни вртари надмаћу у томе чији је јоргован најљепши и најмириснији.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Krle 29.03.2023. 11:00
    Svaka čast Milice na korisnom savjetu i receptu.
  • Generic placeholder image
    milica 07.06.2022. 10:56
    A kad nema jorgovana, koristim suplement medicinske gljive hericium, u narodu poznatija kao lavlja griva, reguliše rad crijeva i poboljšava varenje.
Повезане вијести
Снежана са Пала прави цвјетне аранжмане за све прилике Снежана са Пала прави цвјетне аранжмане за све прилике
Како да вам мушкатле цвјетају до касне јесени Како да вам мушкатле цвјетају до касне јесени
Улични продавци цвијећа неће бити предмет контроле градске инспекције Улични продавци цвијећа неће бити предмет контроле градске инспекције
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 16m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    16h 51m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    2h 50m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    21h 59m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    1h 17m
    0