Jorgovan, ljekovita biljka koja cvjeta samo tri sedmice u godini

28.03.2023. 22:05
2
IZVOR: nezavisne.com

Proljećno cvijeće jedan je od brojnih razloga zbog kojih se veselimo toplijim danima, a među brojnim vrstama teško je izdvojiti samo jedno kao najposebnije - jer uživamo u cvjetanju magnolija, zumbula, ali i jorgovana, najmirisnijeg proljećnog cvijeća.

Jorgovan ima veliki broj sorti, a cvjetovi su mu obično ljubičasti, ali postoje i bijeli, svijetložuti i roze primjerci. Neke od tih boja prati simbolika, pa tako roze jorgovan govori o prvoj ljubavi, a bijeli upućuje na nevinost, zbog čega se često daruje u buketima. Nježnoljubičasti, tamne boje patlidžana ili pak bijeli i roskasti - jorgovani su u svakoj svojoj boji uvijek bujni, miomirisni i romantični.

Cvjetaju kratko i rijetko

Prekrasni jorgovani cvjetaju tek oko tri sedmice u godini, veoma su nježni te lako venu, a životni vijek u vazi im možete produžiti ako im svaki dan mijenjate hladnu vodu te ih podrezujete -  tako će svakoj prostoriji podariti dozu romantike, neodoljivog mirisa i prolje'ne svježine. Ključno je da iskoristite peroiod njihovog cvjetanja, koje obično započinje u aprilu, jer oni kroz tri do četiri sedmice gube svoje mirisne cvjetove te ostaju samo zeleni listovi.

Ukrasna biljka ljekovitih svojstava

Jorgovani sadrže iridoide, koji predstavljaju najobilnije i najdjelotvornije fitonutrijente koje biljka proizvodi za svoju samoodbranu, lignane i druge spojeve poput flavonoida i seskviterpena. U običnom jorgovanu pronađeni su minerali i aminokiseline. Rezultati su potvrdili i da cvjetovi i listovi jorgovana sadrže 15 makro i mikro elemenata, od kojih je najzastupljeniji silicijum. Prisutno je do 15 aminokiselina, od kojih su visokozastupljene asparaginska i glutaminska kiselina.

Za konzumaciju se koriste sirovi cvjetovi ili se motaju pa prže kao pomfrit. Konzumacija sirovih cvjetova može pomoći u slučaju vjetrova i zatvora. Pomalo su gorki i djeluju tako da isušuju usnu šupljinu. Lišće i plodovi jorgovana koriste se za preventivu recidiva bolesti, sredstvo protiv groznice, tonik i sredstvo koje uništava i pomaže kod izbacivanja crijevnih parazita. Kao tonik se može koristiti zahvaljujući činjenici da ima astringentsko svojstvo pa steže i suši kožu.

Primjena u kozmetici

Jorgovani se često koriste i u kozmetici, posebno kod izrade parfema. Od cvjetova jorgovana proizvodi se ulje koje se tada koristi u parfemima. Od cvjetova jorgovana može se napraviti i mirisni uljni macerat, koji se koristi za njegu tijela i masažu.

Simbolika jorgovana

Svako cvijeće ima određenu simboliku, pa tako i jorgovani. Ljubičasti jorgovani, koji su po mišljenju mnogih i najljepši, simbol su tako nevine, prve ljubavi i zaljubljenosti. Smatra se naime kako su oni sjajan prikaz prvih zaljubljivanja, koja su često opojna i senzacionalno emotivna, ali i kratkog trajanja - baš kao i cvijet jorgovana.

Istorija

Jorgovani su došli u Evropu u 16. vijeku iz Azije, a ljudi su se toliko zaljubili u ovu biljku da su kroz vijekove uspjeli stvoriti više od hiljadu sorti jorgovana. Ova je biljka najpopularnija u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se svake godine širom zemlje u proljeće održavaju i festivali jorgovana, kao i takmičenja u kojima se vrsni vrtari nadmaću u tome čiji je jorgovan najljepši i najmirisniji.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Krle 29.03.2023. 11:00
    Svaka čast Milice na korisnom savjetu i receptu.
  • Generic placeholder image
    milica 07.06.2022. 10:56
    A kad nema jorgovana, koristim suplement medicinske gljive hericium, u narodu poznatija kao lavlja griva, reguliše rad crijeva i poboljšava varenje.
Povezane vijesti
Snežana sa Pala pravi cvjetne aranžmane za sve prilike Snežana sa Pala pravi cvjetne aranžmane za sve prilike
Kako da vam muškatle cvjetaju do kasne jeseni Kako da vam muškatle cvjetaju do kasne jeseni
Ulični prodavci cvijeća neće biti predmet kontrole gradske inspekcije Ulični prodavci cvijeća neće biti predmet kontrole gradske inspekcije
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    19h 0m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    16h 35m
    6
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    2h 34m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    21h 43m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    1h 1m
    0