Још ништа од исте цијене обуке у ауто-школама

23.09.2019. 11:26
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Успостављање јединствене цијене за полагање за возачку дозволу, како кажу у ауто-школама у БиХ, неће се скоро десити иако они то траже, али за разлику од њих, многим будућим возачима, односно кандидатима, то и одговара јер су страховали да би тиме могло доћи до поскупљења.

-Раније се много причало да ће се мијењати цјеновник за обуку и полагање возачког, односно да би могло доћи до поскупљења, тако да сам ја одлучио да сад полажем, прије него што се то деси-, каже један кандидат из Бањалуке.

Велид Алибашић, директор и власник ауто-школе "Coach" у Сарајеву, каже да је прича о јединственој цијени за све ауто-школе започела још 2007. године, те да у Кантону Сарајево постоји одлука надлежног министарства о јединственој цијени на папиру, али да свако своју цијену формира и тако се бори на тржишту.

-Нисам претјерано оптимистичан да ће доћи до јединствених цијена, јер је то већ политика. Имплементација свега тога траје већ 12 година, да дође до уређења тржишта ауто-школа-, рекао је Алибашић.

Он каже да би јединствена цијена требало да допринесе томе да се ауто-школе такмиче у квалитету обуке.

-Ако је свагдје иста цијена обуке, онда је питање ко ће боље обучавати, а ако постоји разлика у цијени, увијек ће бити они који ће поприлично јефтино радити науштрб квалитета-, појашњава Алибашић.

Он каже да би јединствене цијене ишле на руку његовој ауто-школи, у којој је цијена часа 25 КМ, коју држи већ седам-осам година.

-Ми смо 30 година на тржишту рада и носимо се квалитетом, предњачимо у свим стварима и наравно да би мени то ишло у прилог, јер је мој адут квалитет. Већини колега то не би ишло у прилог јер би, рецимо, конкурисали са мном-, појаснио је Алибашић.

Цијена са свим трошковима полагања у Сарајеву је од 700 до око 1.200 КМ.

Миле Пурић, предсједник Удружења ауто-школа регије Бијељина, каже да ауто-школе и даље слободно формирају цијене те да се сваке године прича о успостављању јединствених цијена часова, али да се то још није десило.

-Сваке године се прича о поскупљењима, што у ствари и нису поскупљења, него утврђивање минималне цијене. Од 1. фебруара 2017. се формира цијена, те то очекујемо као озебао сунце, и надамо се да ће до тога доћи, али се све врти укруг већ три године-, рекао је Пурић за "Независне".

Како кажу у ауто-школама, цијене се сад формирају слободно па су и различите - у некима повољније, у некима скупље, међутим успостављањем јединствених минималних цијена полагање за Б категорију би укупно коштало око 1.200 КМ.

У Министарству комуникација и транспорта БиХ кажу да тренутно поступају у складу са сугестијама које су дате у мишљењу Министарства финансија и трезора БиХ, које спроводи одређене анализе, након чега слиједи упућивање ове одлуке на разматрање и усвајање од стране Савјета министара БиХ.

-Ступањем на снагу ове одлуке успоставила би се основа за утврђивање минималних прорачунских елемената наставног часа оспособљавања кандидата за возача из теоријског и практичног дијела оспособљавања. Ауто-школе ће приликом утврђивања цијена бити у обавези придржавати се минималних прорачунских елемената прописаних овом одлуком. Циљ доношења ове одлуке је елиминисање нелојалне конкуренције и неприродно ниска цијена оспособљавања код појединих ауто-школа, а која иде науштрб квалитета процеса оспособљавања-, кажу у овом министарству.

Коментари 0
Повезане вијести
Црвено свјетло поскупљењу обуке за возаче Црвено свјетло поскупљењу обуке за возаче
У Јапану се вожња учи у алкохолисаном стању У Јапану се вожња учи у алкохолисаном стању
До петка пријаве за обуку за кориштење базе "Параграф лекс" До петка пријаве за обуку за кориштење базе "Параграф лекс"
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 26m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 59m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 25m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 38m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 7m
    3