Još ništa od iste cijene obuke u auto-školama

23.09.2019. 11:26
0
IZVOR: nezavisne.com

Uspostavljanje jedinstvene cijene za polaganje za vozačku dozvolu, kako kažu u auto-školama u BiH, neće se skoro desiti iako oni to traže, ali za razliku od njih, mnogim budućim vozačima, odnosno kandidatima, to i odgovara jer su strahovali da bi time moglo doći do poskupljenja.

-Ranije se mnogo pričalo da će se mijenjati cjenovnik za obuku i polaganje vozačkog, odnosno da bi moglo doći do poskupljenja, tako da sam ja odlučio da sad polažem, prije nego što se to desi-, kaže jedan kandidat iz Banjaluke.

Velid Alibašić, direktor i vlasnik auto-škole "Coach" u Sarajevu, kaže da je priča o jedinstvenoj cijeni za sve auto-škole započela još 2007. godine, te da u Kantonu Sarajevo postoji odluka nadležnog ministarstva o jedinstvenoj cijeni na papiru, ali da svako svoju cijenu formira i tako se bori na tržištu.

-Nisam pretjerano optimističan da će doći do jedinstvenih cijena, jer je to već politika. Implementacija svega toga traje već 12 godina, da dođe do uređenja tržišta auto-škola-, rekao je Alibašić.

On kaže da bi jedinstvena cijena trebalo da doprinese tome da se auto-škole takmiče u kvalitetu obuke.

-Ako je svagdje ista cijena obuke, onda je pitanje ko će bolje obučavati, a ako postoji razlika u cijeni, uvijek će biti oni koji će poprilično jeftino raditi nauštrb kvaliteta-, pojašnjava Alibašić.

On kaže da bi jedinstvene cijene išle na ruku njegovoj auto-školi, u kojoj je cijena časa 25 KM, koju drži već sedam-osam godina.

-Mi smo 30 godina na tržištu rada i nosimo se kvalitetom, prednjačimo u svim stvarima i naravno da bi meni to išlo u prilog, jer je moj adut kvalitet. Većini kolega to ne bi išlo u prilog jer bi, recimo, konkurisali sa mnom-, pojasnio je Alibašić.

Cijena sa svim troškovima polaganja u Sarajevu je od 700 do oko 1.200 KM.

Mile Purić, predsjednik Udruženja auto-škola regije Bijeljina, kaže da auto-škole i dalje slobodno formiraju cijene te da se svake godine priča o uspostavljanju jedinstvenih cijena časova, ali da se to još nije desilo.

-Svake godine se priča o poskupljenjima, što u stvari i nisu poskupljenja, nego utvrđivanje minimalne cijene. Od 1. februara 2017. se formira cijena, te to očekujemo kao ozebao sunce, i nadamo se da će do toga doći, ali se sve vrti ukrug već tri godine-, rekao je Purić za "Nezavisne".

Kako kažu u auto-školama, cijene se sad formiraju slobodno pa su i različite - u nekima povoljnije, u nekima skuplje, međutim uspostavljanjem jedinstvenih minimalnih cijena polaganje za B kategoriju bi ukupno koštalo oko 1.200 KM.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH kažu da trenutno postupaju u skladu sa sugestijama koje su date u mišljenju Ministarstva finansija i trezora BiH, koje sprovodi određene analize, nakon čega slijedi upućivanje ove odluke na razmatranje i usvajanje od strane Savjeta ministara BiH.

-Stupanjem na snagu ove odluke uspostavila bi se osnova za utvrđivanje minimalnih proračunskih elemenata nastavnog časa osposobljavanja kandidata za vozača iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja. Auto-škole će prilikom utvrđivanja cijena biti u obavezi pridržavati se minimalnih proračunskih elemenata propisanih ovom odlukom. Cilj donošenja ove odluke je eliminisanje nelojalne konkurencije i neprirodno niska cijena osposobljavanja kod pojedinih auto-škola, a koja ide nauštrb kvaliteta procesa osposobljavanja-, kažu u ovom ministarstvu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače
U Japanu se vožnja uči u alkoholisanom stanju U Japanu se vožnja uči u alkoholisanom stanju
Do petka prijave za obuku za korištenje baze "Paragraf leks" Do petka prijave za obuku za korištenje baze "Paragraf leks"
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    20h 1m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    19h 35m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    18h 41m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    12h 3m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    21h 2m
    0