Јовановић: Годишње у Србији од рака дојке оболи око 4.500 жена

19.03.2024. 17:30
0
ИЗВОР: srna.rs

Директор Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић изјавила је да од карцинома дојке у Србији годишње оболи око 4.500 жена, али да је позитивно што се смртност из године у годину смањује.

Јовановићева је поводом Националог дана борбе против рака дојке, 20. марта, указала на то да је смањење стопе смртности резултат дугогодишњег рада на појачаном информисању жена о значају мамографије као скрининг прегледа.

- Од 2013. године до 2023, бележи се смањење учесталости умирања од рака дојке у Србији за 16,8 одсто. Очекујемо да се у наредних 10 година смањи за још 20 одсто - рекла је Јовановићева на панелу "Савремена дијагностика и третман канцера дојке".

Представник Републичког фонда за здравствено осигурање Мирјана Узуновић Мако рекла је да је Фонд препознао значај иновативних лијекова и да се посљедњих година континуирано улаже све више новца, као и да ће лијекови за карцином дојке, који се налазе на листи, бити доступни пацијентима у Србији најкасније у јуну.

- Сви лекови који су за карцином дојке биће доступни нашим пацијенткињама. Лек за троструко негативан карцином дојке, којим до сада жене нису могле да се лече, биће доступан од јуна, а можда и раније -појаснила је Макова.

Начелник одјељења за онкохематологију Института за онкологију Војводине Лазар Поповић рекао је да је значајно што се на позитивној листи налазе лијекови намијењени лијечењу раног карцинома дојке за све подтипове, преноси Тањуг.

- Имаћемо могућност да лечимо наше пацијенткиње слично као у Западној Европи - навео је Поповић.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 45m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 41m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 45m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    9h 38m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    11h 35m
    0