Jovanović: Godišnje u Srbiji od raka dojke oboli oko 4.500 žena

19.03.2024. 17:30
0
IZVOR: srna.rs

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je da od karcinoma dojke u Srbiji godišnje oboli oko 4.500 žena, ali da je pozitivno što se smrtnost iz godine u godinu smanjuje.

Jovanovićeva je povodom Nacionalog dana borbe protiv raka dojke, 20. marta, ukazala na to da je smanjenje stope smrtnosti rezultat dugogodišnjeg rada na pojačanom informisanju žena o značaju mamografije kao skrining pregleda.

- Od 2013. godine do 2023, beleži se smanjenje učestalosti umiranja od raka dojke u Srbiji za 16,8 odsto. Očekujemo da se u narednih 10 godina smanji za još 20 odsto - rekla je Jovanovićeva na panelu "Savremena dijagnostika i tretman kancera dojke".

Predstavnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Mirjana Uzunović Mako rekla je da je Fond prepoznao značaj inovativnih lijekova i da se posljednjih godina kontinuirano ulaže sve više novca, kao i da će lijekovi za karcinom dojke, koji se nalaze na listi, biti dostupni pacijentima u Srbiji najkasnije u junu.

- Svi lekovi koji su za karcinom dojke biće dostupni našim pacijentkinjama. Lek za trostruko negativan karcinom dojke, kojim do sada žene nisu mogle da se leče, biće dostupan od juna, a možda i ranije -pojasnila je Makova.

Načelnik odjeljenja za onkohematologiju Instituta za onkologiju Vojvodine Lazar Popović rekao je da je značajno što se na pozitivnoj listi nalaze lijekovi namijenjeni liječenju ranog karcinoma dojke za sve podtipove, prenosi Tanjug.

- Imaćemo mogućnost da lečimo naše pacijentkinje slično kao u Zapadnoj Evropi - naveo je Popović.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    10h 23m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 19m
    0
  • Posljednji kondorov let
    22h 48m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    9h 23m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    6h 16m
    0