Јовичић: Ратни вихор се ширио БиХ - СДА И "Зелене беретке" 5. априла '92. запалиле шибицу

05.04.2020. 19:00
0
ИЗВОР: СРНА

Ратни вихор се ширио БиХ и само се чекала црта од шибице и ко ће да запали пламен, написао је Славко Јовичић Славуј на свом блогу поводом 5. априла 1992. године када је СДА организовала контрадемонстрације као одговор на барикаде које су 4. априла подигли Срби у Сарајеву након што више од мјесец дана ништа није учињено да се пронађе и ухапси убица српског свата на Башчаршији Николе Гародовића у терористичком чину почињеном 1. марта.

Иако је највише муслиманско и политичко и полицијско руководство истог тренутка знало ко је убица Николе Гардовића, Јовичић је навео да је СДА 5. априла 1992. године организовала контрадемонстрације и припремила демонстранте који су имали задатак да прођу кроз барикаде, а све са циљем избијања већих нереда и хаоса, па и оружаних сукоба.

- Створене су све претпоставке и припремљен је терен да се у цијели хаос укључе и злогласне 'Зелене беретке', које су само на папиру словиле као параполицијске формације. Међутим, то су биле муслиманске војне и полицијске снаге спремне за отпочињање рата ширих размјера - истакао је Јовичић, свједок тадашњих дешавања у Сарајеву.

Тог 5. априла 1992. године припадници "Зелених беретки" са значкама регуларних формација МУП-а БиХ, односно пресвучени муслимански полицајци са солитера предузећа "Унис" из снајпера су пуцали на масу окупљену на масовним протестима испред тадашње Скупштине, а данас зграде заједничких институција БиХ. Циљ је био да се за изазивање свеопштег хаоса оптуже Срби, подсјетио је Јовичић у тексту објављеном на блогу.

Одмах послије пуцњаве муслимани су лансирали информацију да је пуцано из хотела "Холидеј ин", мислећи да се у том тренутку и хотелу налазио Радован Караџић. Намјера је била да се он ухвати и линчује. Али тај план није успио. Караџић у то вријеме није није био у хотелу, истакао је Јовичић.

У хотелу се затекло неколико људи из Караџићевог обезбјеђења који су ухапшени, злостављани и за мало ликвидирани. Муслимански стампедо и велика руља демонстраната рушила је све пред собом. Почела је пљачка бутика и продавница са најлуксузнијом робом и златара, као и хотелског инвентара. Опљачкана је и гаража хотела и покрадено је више од двадесетак најлуксузнијих аутомобила, навео је Јовичић, свједок са лица мјеста.

Стручњаци су касније утврдили да старија жена, која је била учесник митинга и која је у организованој пуцњави рањена, никако није могла да буде погођена из хотела "Холидеј ин", већ се то једино могло извести из "Унисових" солитера које су Сарајлије "од миља" звале "Момо и Узеир".

С обзиром да муслимани нису хтјели да воде било какву истрагу у вези са убиством Николе Гардовића, дошло је до прве значајне подјеле у МУП-у БиХ, која је кулминирала потпуном подјелом, односно напуштањем српског кадра из тадашњег Министарства унутрашњих послова и Државне безбједности БиХ.

Све је указивало на то да се радило о добро осмишљеном муслиманском сценарију у режији СДА, а цијела та ситуација је имала трагичан епилог - наставак крвавог грађанског рата у БиХ, подсјетио је Јовичић.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Славка Јовичића Славуја Сјећање на Славка Јовичића Славуја
Славко Јовичић Славуј постхумно одликован медаљом за храброст "Милош Обилић" Славко Јовичић Славуј постхумно одликован медаљом за храброст "Милош Обилић"
Славко Јовичић Славуј испраћен на посљедњи починак Славко Јовичић Славуј испраћен на посљедњи починак
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    14h 51m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    12h 53m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    11h 46m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    11h 51m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    10h 54m
    1