Јунетина достигла 18 марака по килограму

07.03.2022. 11:18
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене скоро свих врста меса у месницама и маркетима у БиХ готово свакодневно расту, а саговорници "Независних" истичу да, упркос поскупљењима, страхују да би могла да нам се деси несташица.

Наиме, како кажу, до раста цијена меса дошло је због поскупљења компоненти за сточну храну, житарица, али и због тренутног сукоба који се дешава између Украјине и Русије.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, казао је да је ситуација таква да је јако тешко дати било какву прогнозу за наредни период што се тиче цијена меса.

- Нажалост, показале су се тачне наше прогнозе, а то је да смо тотално зависни од увоза, те да то може проузроковати прехрамбену несигурност становништва, која може бити погубна -  казао је Маринковић и истиче да је БиХ увозничка земља.

- Ми смо подложни свакој осцилацији на тржишту, како у погледу цијена, тако и количина, тако да и у наредном периоду очекујемо раст цијена и у маркетима, али и повећање цијене живе мјере, међутим сигурно је да оно не прати ону у маркетима и месницама -  казао је Маринковић. 

Он је додао да је ова цијена фармерима сада испод прага рентабилности.

- Јако је тешко предвидјети шта ће се даље дешавати с обзиром на повећање цијене енергената, што доводи на крају до пораста цијене прехрамбених производа, што ће опет нажалост платити крајњи потрошачи - закључио је Маринковић.

Да се у месницама готово свакодневно мијењају цијене меса, али да проблем представља и набавка, каже и Лазо Шешић, предсједник Занатско-предузетничке коморе Републике Српске, који је уједно директор "Месница код Лазе" Бањалука.

- Због цијеле ове ситуације која се тренутно дешава у Украјини поремећен је ланац снабдијевања тржишта месом, а то се одржава и код нас - рекао је Шешић.

Он је додао да се биљежи раст цијена и из увоза.

- Код нас, на домаћем тржишту, смањен је сточни фонд управо због високих цијена сточне хране, кукуруз је лоше родио, па су фармери одлучили да умање број грла - појаснио је Шешић.

Како је истакао, што се тиче цијене меса, свињетина сада износи од 8,50 до 11 КМ по килограму, док јунетина кошта од 12 до 18 КМ, а телетина од 20 до 28 КМ.

Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера РС, казао је да цијене меса расту те су увозници ти који их диктирају.

- Ми не можемо конкурисати западним произвођачима набавком, а до раста цијене меса дошло је због поскупљења компоненти за сточну храну, како код нас, тако и на свјетском тржишту, тако да су и фармери у земљама окружења одакле ми увозимо месо такође суочени с порастом цијене - рекао је Бањац.

Цијене (по килограму)

Свињетина - од 8,50 до 11 КМ

Јунетина - од 12 до 18 КМ

Телетина - од 20 до 28 КМ

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 45m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 29m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 14m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 13m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 19m
    0