Кад је потребно замијенити серво пумпу

05.03.2020. 11:58
0
ИЗВОР: Silux.hr

Функцију серво пумпе најлакше је објаснити када сједнемо у старије возило без серво пумпе, а потом у новије возило које има серво пумпу.

Наиме, стара возила која у себи немају серво пумпу имају волане који се јако тешко окрећу док новија возила са серво пумпом имају волане који се окрећу као "од шале".

Серво пумпа заправо је кључни дио серво система. Њен задатак је да ствара притисак те преко цријева доводи уље под притиском на потисни вод серво летве. Серво пумпу покреће мотор аутомобила и то преко акумулатора или ремена, уколико се ради о електричној пумпи. Осим електричне постоји и хидраулична. Код овакве врсте серво пумпе главни дио је ротационо тијело с перајама.

Када долази до ротације пумпе, пераје излазе из тијела и ротирају се унутар овалне коморе. Серво уље улази између пераја, а оне онда својом ротацијом стварају притисак између двије површине серво пумпе.

Врло важан дио серво пумпе је регулатор притиска. Наиме, она мора давати довољан притисак када је у мотору најмањи број обртаја. А када мотор ради на више обртаја, посебно када је у својој пуној снази, тада пумпа ствара много већи притисак те да нема регулатора притиска, дошло би до оштећења цијелог система.

Оно што се код серво пумпи највише догађа у облику квара јест унутрашње цурење, тј. уље цури на неком од дијелова система. Наиме, цијеви у серво систему могу попуцати због сталног великог притиска. Срећом па се све цијеви серво система могу лако замијенити. Ако неке од цијеви серво система попуцају, уље може потпуно исцурити што ће довести до тврдог волана, односно волана који се тешко закреће, што је уједно и сигуран знак да морате прегледати своју серво пумпу и цијели серво систем.

Такође, из серво пумпе може се чути и зујање. Ово је знак да је лежај пумпе у квару. Наиме, у систем могу ући разне нечистоће и сличне честице што доводи до квара на лежају. У овом случају најчешће се замјењује цијела пумпа. Ипак, треба знати да зујање може бити знак и неких других поремећаја у возилу, не само серво пумпе. Како бисте се увјерили да је баш серво пумпа, закрените волан или сасвим улијево или сасвим удесно. Ако се зујање при томе знатно појача, сигуран је знак да се ради о серво пумпи. Понекад је у систем довољно налити уља како би зујање престало. Ипак, најбоље је провјерити с вашим аутомеханичаром.

Серво пумпа, односно њена замјена веома је скупа. Уколико дође до квара на серво пумпи добар аутомеханичар утврдиће на којем је дијелу пумпе дошло до поремећаја и покушати га поправити умјесто да се замјењује цијела пумпа. Пиксе, лежајеви, семеринзи, гумице. Све се ово да замијенити и коштаће вас знатно мање. Такође, као и у свему другоме, битна је правовремена реакција. Што више одгађате одлазак мајстору и занемарујете знакове које вам ваше возило шаље, то су веће шансе и да се квар додатно продуби.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињац са 4,26 алкохола у крви ухваћен за воланом Требињац са 4,26 алкохола у крви ухваћен за воланом
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 44m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 55m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 41m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    18h 3m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 17m
    3