Када би жене наплаћивале рад по кући, годишње би зарадиле 2.148 евра

26.09.2019. 15:58
0
ИЗВОР: Б92

Жене у свијету почеле су рад по кући да наплаћују својим мужевима. Док оне зарађују 13 евра по сату за бригу o дјеци, пеглање, прање, чишћење, у Србији се подразумијева да је женама мјесто у кухињи.

Ипак, постоји рачуница: када би мајке и супруге у Србији наплаћивале свој рад по минималној цијени сата, зарадиле би годишње тачно 2.148 евра.

Повод за причу о томе је вијест објављена у страним медијима о жени која се зове Мелиса и њеном супругу којима је, како каже, беба промијенила живот. Мелиса је одлучила да супругу наплаћује 13 евра по сату да буде домаћица. Одрекла се свог запослења, дала отказ и сада од мужа тражи повишицу, и то јавно јер нису у међусобном разговору успјели да се договоре.

– Рад жене у кући може се измјерити новцем. Када би се рачунало по минималној цијени рада који сада по закону износи 155,3 динара, а жена у просјеку ради у кући четири и по сата, па се помножи са 155,3 динара, па пута 30 дана, то би било 21.000 динара односно мејсечно 179 евра, годишње 2.148 евра – каже за Прву ТВ Јованка Стојановић из Републичког завода за статистику Србије.

Према њеним ријечима, од тих четири и по сата она највише проведе у спремању хране, сат и по дневно, док мушкарци то раде 20 минута дневно. Жене на спремање и чишћење потроше дневно сат времена, а мушкарци око пола сата, док жене пеглају око пола сата дневно, а мушкарци се за пеглу скоро ни не хватају, само један минут дневно. Они једино раде више на поправкама по кући, ту је однос 45 минута према 15 код жена.

– Рађено је истраживање у вези са стресогеношћу посла и поређен је посао брокера и посао домаћице и мајке у кући. Њен посао је стреснији у неким аспектима јер сте стално доступни. То је посао који је далеко од рутинског – истиче психолог Радмила Вулић Бојовић, додајући да се то не може парама платити.

Коментари 0
Повезане вијести
Даме из Републике Српске које мијењају свијет Даме из Републике Српске које мијењају свијет
Жене боље тумаче емотиконе у порукама Жене боље тумаче емотиконе у порукама
Зашто је теби теже него твојој чукунбаби? Зашто је теби теже него твојој чукунбаби?
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    21h 39m
    2
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    6h 15m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    5h 31m
    0
  • Данас Марковдан
    9h 57m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    4h 11m
    0