Када ће почети исплатa јединственог мјесечног борачког додатка?

03.11.2023. 09:09
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Борци у Републици Српској и даље се пријављују за јединствени мјесечни борачки додатак, а прве исплате на њихове рачуне услиједиће почетком идућег мјесеца, рекао је “Гласу Српске” министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијел Егић.

Нагласио је да и даље борци у одсјецима за борачко-инвалидску заштиту у локалним заједницама подносе захтјеве, али да је њих знатно мање него раније када је почела предаја захтјева.

- Не можемо почети са исплатама док год се не заврши тај процес и док не буду издата рјешење - рекао је Егић.

На питање да ли до краја године борци могу очекивати да све те процедуре буду окончане и да почне исплата у наредна два мјесеца, Егић је навео да дефинитивно хоће.

- Очекујем да највише за мјесец почну исплате по коефицијенту од 2,20 и да тим правом обухватимо све борце, односно и оне шесте и седма категорије, а снижена је и старосна граница на 45 година. Према неким нашим процјенама право на јединствени борачки додатак оствариће око 194.000 бораца - поручио је Егић.

Нагласио је да немају информације колико се тренутно пријавило бораца.

- Све док не буде завршена предаја захтјева нећемо имати прецизне податке колико ће тачно бораца остварити ово право - нагласио је Егић.

Новац за ове намјене предвиђен је и у ребалансу овогодишњег буџета Републике, који је јуче био пред посланицима Народне скупштине Републике Српске, а у којем је за мјесечни борачки додатак предвиђено 20 милиона марака.

- Поред тога у ребалансу је предвиђен и новац за повећање инвалиднина до краја ове године. Све је то ишло у пакету - поручио је Егић.

Још раније је поручено да сви борци од прве до седме категорије имају право на јединствени мјесечни борачки додатак. Односно до сада су само тај додатак добијали они који су имали више од 60 година.

Износ овог примања бораца биће одређен на основу броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава. Односно тај број мјесеци множиће се са коефицијентом 2,2, односно три од почетке идуће године. Борци који имају одређени број мјесеци учешћа у рату, а нису били у зони борбених дејстава, не могу остварити мјесечни борачки додатак.

За ове намјене, још раније је из Владе Српске поручено, биће обезбијеђено додатних 150 милиона марака.

Меморандум

Представници Владе Српске и Борачке организације Републике Српске у другој половини септембра потписали су и меморандум којим је дефинисана исплата јединственог борачког додатка.

- Потписивањем меморандума стављена је тачка на једно поглавље које је започето преговорима између БОРС-а, ресорног министарства, премијера и предсједника Српске крајем августа прошле године - рекао је раније предсједник Борачке организације РС Радан Остојић и додао да ће та организација у идућем периоду више пажње посветити запошљавању дјеце погинулих бораца и потпуном стамбеном збрињавању борачких категорија.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
 • Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
  15h 59m
  0
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  20h 24m
  2
 • Отворен „Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву
  13h 20m
  1
 • Полиција о драми у сарајевској школи: Два ученика избодена, трећи основац ухапшен
  16h 2m
  0
 • Анастасија Ђорђић ученик генерације Средњошколског центра „Источна Илиџа“
  17h 11m
  0