Kada će početi isplata jedinstvenog mjesečnog boračkog dodatka?

03.11.2023. 09:09
0
IZVOR: glassrpske.com

Borci u Republici Srpskoj i dalje se prijavljuju za jedinstveni mjesečni borački dodatak, a prve isplate na njihove račune uslijediće početkom idućeg mjeseca, rekao je “Glasu Srpske” ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić.

Naglasio je da i dalje borci u odsjecima za boračko-invalidsku zaštitu u lokalnim zajednicama podnose zahtjeve, ali da je njih znatno manje nego ranije kada je počela predaja zahtjeva.

- Ne možemo početi sa isplatama dok god se ne završi taj proces i dok ne budu izdata rješenje - rekao je Egić.

Na pitanje da li do kraja godine borci mogu očekivati da sve te procedure budu okončane i da počne isplata u naredna dva mjeseca, Egić je naveo da definitivno hoće.

- Očekujem da najviše za mjesec počnu isplate po koeficijentu od 2,20 i da tim pravom obuhvatimo sve borce, odnosno i one šeste i sedma kategorije, a snižena je i starosna granica na 45 godina. Prema nekim našim procjenama pravo na jedinstveni borački dodatak ostvariće oko 194.000 boraca - poručio je Egić.

Naglasio je da nemaju informacije koliko se trenutno prijavilo boraca.

- Sve dok ne bude završena predaja zahtjeva nećemo imati precizne podatke koliko će tačno boraca ostvariti ovo pravo - naglasio je Egić.

Novac za ove namjene predviđen je i u rebalansu ovogodišnjeg budžeta Republike, koji je juče bio pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, a u kojem je za mjesečni borački dodatak predviđeno 20 miliona maraka.

- Pored toga u rebalansu je predviđen i novac za povećanje invalidnina do kraja ove godine. Sve je to išlo u paketu - poručio je Egić.

Još ranije je poručeno da svi borci od prve do sedme kategorije imaju pravo na jedinstveni mjesečni borački dodatak. Odnosno do sada su samo taj dodatak dobijali oni koji su imali više od 60 godina.

Iznos ovog primanja boraca biće određen na osnovu broja mjeseci provedenih u zoni borbenih dejstava. Odnosno taj broj mjeseci množiće se sa koeficijentom 2,2, odnosno tri od početke iduće godine. Borci koji imaju određeni broj mjeseci učešća u ratu, a nisu bili u zoni borbenih dejstava, ne mogu ostvariti mjesečni borački dodatak.

Za ove namjene, još ranije je iz Vlade Srpske poručeno, biće obezbijeđeno dodatnih 150 miliona maraka.

Memorandum

Predstavnici Vlade Srpske i Boračke organizacije Republike Srpske u drugoj polovini septembra potpisali su i memorandum kojim je definisana isplata jedinstvenog boračkog dodatka.

- Potpisivanjem memoranduma stavljena je tačka na jedno poglavlje koje je započeto pregovorima između BORS-a, resornog ministarstva, premijera i predsjednika Srpske krajem avgusta prošle godine - rekao je ranije predsjednik Boračke organizacije RS Radan Ostojić i dodao da će ta organizacija u idućem periodu više pažnje posvetiti zapošljavanju djece poginulih boraca i potpunom stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija.

Piše: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra isplata socijalnih davanja u Srpskoj Sutra isplata socijalnih davanja u Srpskoj
U ponedjeljak isplata socijalnih davanja u Srpskoj U ponedjeljak isplata socijalnih davanja u Srpskoj
Danas isplata socijalnih davanja Danas isplata socijalnih davanja
Najčitanije
 • Bitka za Rogaticu - Jedna od najvećih bitki četnika protiv Nijemaca i ustaša (VIDEO)
  17h 54m
  13
 • Punjene tikvice
  17h 27m
  0
 • Preminula jednogodišnja beba nakon što je otac zaboravio u automobilu
  17h 47m
  0
 • Pad sistema i u BiH
  16h 8m
  1
 • Lukić: Nema većeg sevapa nego nahraniti gladnog (VIDEO)
  8h 35m
  12