Кафа прије тренинга подстиче сагоријевање масти

30.03.2021. 09:56
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ако сте од оних активних људи, онда вам доносимо резултате недавног истраживања на тему колико вам кафа прије тренинга може бити од помоћи.

Према новој студији објављеној у часопису "International Society of Sports Nutrition" испијање јаке кафе прије вјежбања може помоћи у сагоријевању додатних масти.

Истраживање је за циљ имало утврдити учинке кофеина на "оксидацију масти" или брзину којом тијело сагоријева масноће. Истраживачи су 15 мушких учесника, просјечне старости 32 године, затражили да у седмицу дана четири пута проводе тест вјежбања. Побринули су се да сваки судионик буде тестиран у истом временском раздобљу од задњег оброка или тренинга и да нису узимали никакве додатке.

Истраживачи су сваком испитанику давали 3 mg/kg кофеина или плацебо у 8 и 17 сати. Резултати су показали да су учесници који су уносили кофеин сагоријевали масноће брже током свог тренинга од оних који су узимали плацебо.

- Резултати наше студије показали су да је акутни унос кофеина 30 минута прије извођења аеробног тренинга повећао максималну оксидацију масти током вјежбања - рекао је Франциско Хосз Амаро-Гахете, доцент с Одјела за физиологију на Универзитету у Гранади и водећи аутор овог истраживања.

Истраживачи су такође открили да, иако је кофеин увијек утицао на сагоријевање масти, био посебно моћан када се користио прије поподневних вјежби. Њихова открића сугеришу да кофеин повећава оксидацију масти током јутарњих тренинга на сличан начин као и тренинзи без кофеина у поподневним сатима, сугеришући да ћете најбоље резултате постићи испијањем брзе кафе прије него што почнете вјежбати касније током дана.

Чини се да се ова студија супротставља увјерењима да ће започињање дана тренингом довести до најбољих резултата.

- Препорука за вјежбање наташте ујутро како би се повећала оксидација масти је уобичајена. Међутим, овој препоруци можда недостаје научна основа јер није јасно је ли ово повећање посљедица вјежбања ујутро или дужег периода без хране - каже Амаро-Гахете.

Ова нова студија темељи се на малом узорку па резултати сугеришу да су потребна даљња детаљнија истраживања. Такође, важно је да не претјерате с уносом кофеина него се држите препоручених вриједности, пише Best Life.

Коментари 0
Повезане вијести
Кафићи крцати, а кафа никад скупља Кафићи крцати, а кафа никад скупља
Шта је здравије ујутро, чај или кафа? Шта је здравије ујутро, чај или кафа?
Требамо ли пити кафу када смо болесни Требамо ли пити кафу када смо болесни
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 1m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 15m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 22m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 10m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 37m
    0