Кафа тјера пужеве и мраве из врта и уклања мирис бијелог лука с руку

06.06.2020. 13:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Већина људи, након што се пробуде, припрема и пије домаћу кафу те без размишљања сви остатке талога бацају равно у смеће.

Међутим, постоји толико креативних начина на које талог од кафе можете искористити.

Љепота

Очистите косу:

Уз помоћ тоза можете уклонити претјерано накупљање честица из шампона и других производа за његу и одржавање косе. Све што вам треба јесте талог и мокра коса. На њу нанесите кафу и лагано утрљајте, поготово дио власишта. Исперите и завршите прање својом уобичајеном рутином.

Направите пилинг:

Кафа је одлична намирница и за пилинг тијела. Осим што скида мртве ћелије коже, она може допринијети и у смањену целулита. Да бисте направили једноставан пилинг, помијешајте мало мљевене кафе с једнаком количином морске соли и двије шољице кокосовог уља. Можете у смјесу додати и 5-10 капи свог омиљеног есенцијалног уља.

Израдите домаћи сапун:

Осим изравног пилинга, зрнца кафе и талог одлично ће послужити и за припрему домаћег сапуна. Све што треба да имате за његову припрему јесу једна до двије кашичице тоза на 400 грама сапуна. Смјесу добро промијешајте и оставите да мало одстоји. Након тога спремна је за кориштење.

Врт и кућа

Компостирање:

Ако до сада нисте практиковали компостирање, требало би да размислите о њему и да покушате. Компост је веома једноставно направити, а изнимно је храњив за тло. Искориштени талог од кафе додајте у свој компост, а ако користите биоразградиве филтере, и њих такође можете додати у њега.

Подстичите раст биљака и цвијећа:

Талог од кафе можете користити и стављајући га директно у/на земљиште или око биљака као гнојиво. Али треба да будете пажљиви, јер је талог од кафе киселији и може нарушити киселост, односно пХ вриједност земљишта. Стога је погодан за културе које воле киселије тло, попут бобичастог воћа.

Привуците црве у свој врт:

Земљани црви воле кафу и то је добра ствар, јер управо они ће вам помоћи у разграђивању споменуте органске твари и храњиве твари из ње премјестиће дубље у тло. Такође, уколико уживате у риболову, ово је одличан начин за њихов већи узгој.

Уклоните пужеве из врта:

Иако ће искориштена кафа помоћи у развоју земљаних црва, када су у питању пужеви, она ће их одбити те ће због тога ваша салата и остале биљке бити сачувани.

Избјегните неугодне мирисе из фрижидера:

Сода бикарбона није једина намирница која вам може помоћи у чишћењу. Једноставно узмите здјелу у коју ћете ставити тоз од кафе који вам је остао и затим је оставите у фрижидеру да упије све мирисе.

Мирис бијелог лука на рукама:

Већ скувана зрнца за кафу изврсна су када је у питању уклањање мириса с руке након кувања. Кад год насјецкате лук или бијели лук или радите с рибом, протрљајте руке талогом кафе и уклоните неугодне мирисе.

Очистите тврдокорне мрље с лонца и таве:

Ако имате мрље које чак ни ваша спужвица не може уклонити, употријебите мљевену искориштену кафу. Након тога, посуђе темељно исперите и оставите да се осуши.

Кућни љубимац који има буве:

Ако ваш најбољи четвороножни пријатељ има буве, ријешити их се можете уз помоћ искориштене кафе. Све што треба да направите јесте да у његово крзно лагано утрљате мало кафе и да га затим исперете. Буве, као и пужеви, не подносе мирис и текстуру кафе те би то требало да буде довољно да их се ријешите.

Још трикова са кафом:

Уколико у стану или кући држите биљке попут азалеје или камелије, залијте их талогом од кафе.

Талог од кафе умочите у врућу воду и на тај начин ћете добити смеђу боју којом можете офарбати тканину.

Ако вам је дрвени намештај пун огреботина утрљајте у њега мало талога од кафе који сте претходно помијешали са пастом за полирање и топлом водом.

Како ваша мачка не би обављала нужду свуда по дворишту, поспите по њему талог од кафе и будите сигурни да ће је тај мирис отјерати.

Уколико садите мркву, како бисте повећали њен принос, помијешајте свјежи талог од кафе са ситним сјемењем мркве приликом садње.

Уколико желите очистити камин или пећ, прије него што почнете, по пепелу поспите талог од кафе како се не би дизала прашина.

Десет занимљивих чињеница о кафи

1. Легенда каже да је кафа откривена тако што су пастири у Етиопији примијетили чудно понашање својих коза које су конзумирале њена зрна.

2. На планети постоји преко педесет врста кафе, али највећи број људи конзумира арабику, кафу благог окуса и интензивне ароме.

3. Американци попију око 450 милиона шољица кафе дневно. Због тога се налазе на првом мјесту љествице највећих свјетских потрошача кафе. Њих слиједе Французи и Нијемци, а ове три нације троше преко 60 процената кафе у свијету.

4. Кафа је играла важну улогу у животу појединих свјетских великана. Прича се да је чувени филозоф Волтер пио око 50 шољица кафе дневно, а иста рутина се приписује и Балзаку.

5. У појединим крајевима Африке кафа се конзумира на нетипичан начин. Њена зрна се прво потопе у воду, а затим мијешају са зачинима и служе као бомбоне.

6. Прва web-камера направљена је и инсталирана на Универзитету Кембриџ, а њена намјена је била да посматрачима пружи увид у то да ли је бокал за кафу пун или празан.

7. Кафа помаже у сагоријевању масноће. Истраживања су показала да кофеин убрзава метаболизам, што може значајно побољшати ефекат сваке дијете.

8. Краљ Чарлс Други 1675. године забранио је рад продавница и служионица кафе јер је сумњао да се у њима људи окупљају како би ковали завјеру против њега.

9. У древној арапској култури жена је могла затражити развод од мужа само уколико јој није била обезбијеђена довољна количина кафе.

10. Доказано је да људи који редовно пију кафу имају занатно мање шансе да оболе од Алцхајмерове болести.

Коментари 0
Повезане вијести
Кафићи крцати, а кафа никад скупља Кафићи крцати, а кафа никад скупља
Шта је здравије ујутро, чај или кафа? Шта је здравије ујутро, чај или кафа?
Требамо ли пити кафу када смо болесни Требамо ли пити кафу када смо болесни
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 6m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 5m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 32m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 24m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 22m
    1